Jelena Jovanović odbranila doktorat iz ekonomskih nauka i značajno doprinela napretku romske zajednice

E. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Privatna arhiva

Jelena Jovanović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine i članica Nacionalnog saveta Roma, uspešno je odbranila svoju doktorsku disertaciju na Univerzitetu EDUCONS u Sremskoj Kamenici. Njen rad pod nazivom: "Valorizacija faktora uticaja na kvalitet života i položaj romske zajednice u Autonomnoj pokrajini Vojvodini sa posebnim osvrtom na nivo obrazovanja", deo je studijskog programa poslovne ekonomije.

Ovaj izuzetni akademski uspeh predstavlja ne samo lično postignuće Jovanovićeve, već i važan korak za celu romsku zajednicu u Srbiji. Njena predanost obrazovanju i unapređenju položaja Roma u društvu postala je inspiracija za mlade ljude iz marginalizovanih zajednica, ukazujući na moć obrazovanja i upornosti u ostvarivanju ličnih i profesionalnih ciljeva.

Kako se osećate sada kada ste postali doktor nauka i kakav uticaj očekujete da ovaj uspeh ima na romsku zajednicu?

"Osećam ogromnu odgovornost i čast. Ovo nije samo moj uspeh, već i uspeh svih onih koji su verovali u mene i podržavali me na ovom putu. Nadam se da će moj primer motivisati mlade iz romske zajednice da ne odustaju, bez obzira na prepreke. Obrazovanje je najjače oružje koje imamo za borbu protiv siromaštva i diskriminacije"

Koji su bili najveći izazovi tokom vašeg akademskog puta?

- Najveći izazov bio je balansiranje između profesionalnih obaveza i akademskih zadataka. Podrška porodice, prijatelja i zajednice mi je omogućila da istrajem. Takođe, suočavanje sa preprekama koje često dolaze zbog stereotipa prema Romima bilo je teško, ali sam to iskoristila kao motivaciju da dokažem da mogu da budem najbolja - rekla je dr Jelena Jovanović za naš portal.

Doktorski rad Jelene Jovanović nije samo akademski uspeh - to je simbol nade i posvećenosti. Njena priča pokazuje da obrazovanje može promeniti ne samo život pojedinca, već i čitave zajednice. Ovaj uspeh će, bez sumnje, inspirisati mnoge mlade Rome da slede njen primer i kroz obrazovanje pronađu svoj put ka boljem životu i društvenom napretku.

(Telegraf.rs/A.N.)