U ovoj opštini u Srbiji čak 30 odsto poljoprivrednih gazdinstava vode žene: Ovako ih je podržao ministar

N. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, povodom Međunarodnog dana žena na selu, posetio je danas opštinu Lebane i pružio podršku ženama koje tamo žive.

On je poseban akcenat stavio na to da u toj maloj opštini na jugu Srbije, čije se stanovništvo pretežno bavi poljoprivredom, od ukupnog broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, trećinu vode žene, saopštilo je Ministarstvo.

Tokom posete Lebanu, ministar je sa saradnicama obišao seosko domaćinstvo Ane Stanisavljević u selu Donje Vranovce, socijalno preduzeće "Radanska ruža", koje se bavi proizvodnjom domaćeg ajvara i druge zimnice.

Ministar je prethodno je na temu žena na selu razgovarao s predsednikom opštine Lebane Ivanom Bogdanovićem i njegovim saradnicima, kada je naglasio da je poseta organizovana u cilju pružanja podrške ženama na selu, kao i onima iz socijalno osetljivih kategorija društva.

U tom smislu, poseta uključuje obilazak socijalnog preduzeća koje bi, kako je istakao, mogao da bude model koji može da se prenese na druge lokalne samouprave.

Na taj način bi bilo moguće uspešno uvezati žene iz socijlano osetljivih grupa, kao što su žene na selu, nezaposlene žene, starije žene i žene sa invaliditetom, koje su materijalno ili finansijski diskriminisane, u uspešno preduzeće na korist svih, navodi se u saopštenju.

"U isto vreme, želimo da vidimo koji su izazovi i šta mi kao Ministarstvo i Vlada Srbije možemo da uradimo u cilju poboljšanja položaja žena na selu", naglasio je Žigmanov.

Bogdanović je rekao da je opština mnogo uradila za seoska domaćinstva, u kojima najčešće rade tri generacije, ali da nikad nije dovoljno napora.

On je naglasio da, uz saradnju sa resornim ministarstvima, opština nastoji da rešava sve izazove.

Delegacija Ministarstva, u kojoj su bile i državna sekretarka Stana Božović i šefica Grupe za unapređenje rodne ravnopravnosti Biljana Stojković, tokom obilaska socijalnog preduzeća „Radanska ruža“ upoznala se sa orgnizacijom proizvodnje veoma uspešnog neprofitnog preduzeća koje zapošljava žene iz marginalizovanih društvenih grupa.

Nakon obilaska, Žigmanov je izjavio da ovo preduzeće može da služi na ponos opštini i kao primer dobre prakse uspešnog socijalnog preduzeća.

Na kraju posete Lebanu, ministar Žigmanov obišao je seosko domaćinstvo u vlasništvu Ane Stanisavljević, čija porodica gaji plastenički paradajz.

Ona je izjavila da rad na seoskom imanju podrazumeva uključivanje cele porodice i dodala da je zadovoljna podrškom opštine Lebane i podsticajima koje Republika Srbija daje poljoprivrednim gazdinstvima.

Ana Stanisavljević je, s druge strane, kao jedan od izazova istakla rešavanje pitanja penzionog osiguranja poljoprivrednika.

(Telegraf.rs/Tanjug)