Macura: Omogućiti ženama na selu da odusustvuju od obaveza kada im je to potrebno

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Dejan Stanković

Ministarka bez portfelja zadužena za rodnu ravnopravnost, političko i ekonomsko osnaživanje i sprečavanje nasilja nad ženama Tatjana Macura izjavila je danas, povodom Međunarodnom dana žena na selu, da su u ovom trenutku žene koje žive na selu preopterećene ne samo obavezama koje imaju u okviru poljoprivrednog gazdinstva, već i onim obavezama koje se klasifikuju kao neplaćeni kućni rad.

Ona je za Tanjug rekla da to najčešće podrazumeva brigu o deci, vođenje računa o domaćinstvu u smislu pranja veša, sudova i ostalih obaveza, i dodala da žene veoma često u seoskim domaćinstvima brinu i o drugim članovima domaćinstva koji nisu samo deca.

- One su vrlo opterećene i u tom smislu čak i neki vidovi podrške koji dolaze ženama na selu znače, kao što su preventivni pregledi, one nemaju kapacitet da odlaze i sebi omoguće pristup zdravstvenim uslugama samo zbog činjenice da ne mogu jedan dan da odsustvuju iz domaćinstva - navela je ministarka.

Macura smatra da je neophodno da se promeni svest ljudi koji su članovi jednog domaćinstva, da se ženama omogući da odsustvuju jedan dan kada im je to potrebno, iz obaveza koje imaju u okviru svog gazdinstva.

Istakla je da bilo bi dobro da njihovi partneri taj dan preuzmu njihove obaveze i da razumeju zašto je tog dana neophodno da pruže podršku svojim ženama jer kućne obaveze oduzimaju mnogo vremena i snage ženama, što može da utiče na njihovo zdravlje i kvalitet života.

Kako je navela, od oko pola miliona registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, oko 23 odsto čine vlasnice nad poljoprivrednim gazdinstvima.

Ovaj broj opao je u odnosu na poslednji popis koji je urađen ovim povodom pre šest godina, izjavila je ministarka i dodala da jedan od razloga zbog čega je opao broj poljoprivrednih gazdinstava jeste i velika migracija iz sela ka gradovima.

Macura je istakla da ono što je dovelo do povećanja vlasnica poljoprivrednih gazdinstava jesu različiti vidovi finansijske podrške ženama koje žive na selu i koje žele da se organizuju poslovno u okviru svog gazdinstva.

- Tih 23 odsto žena koje su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, su često u isto vreme i korisnice različitih vidova podrške od strane države, pre Ministarstva poljoprivrede koja iz nekih drugih fondova koji dolaze do naše države, iz zemalja EU, uspevaju da ta sredstva trasiraju do žena koje žele da organizuju svoj rad i život isključivo na selu - objasnila je ona.

Na pitanje zbog čega žene na selu, za razliku od žena u gradovima, retko traže pomoć, Macura je ocenila da iako veoma često čuje da je razlog za to što one ne žele da se pokažu kao slabe osobe u okviru domaćinstva i da im nije potrebna pomoć, da se ta svest menja s obzirom da dobar deo usluga koje se bave prevencijom zaštite zdravlja njima "dolazi na noge".

- Bez obzira što je izazovno organizovati vreme u smislu da možete da ostavite sve svoje poslove i da dođete na preventivni pregled, čini mi se da ipak podiže svest o tome da žene koriste tu priliku da provere svoje zdravstveno stanje i na vreme reaguju - navela je ministarka.

(Telegraf.rs/Tanjug)