U gradu na jugu alarmantan broj prijava za nasilje: U proseku stiže 5 svakog dana!

Ekipa Srbije
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Vesti na temu nasilja u porodici odavno, nažalost, nisu retke u sredstvima javnog informisanja. Ono se dešava svuda u Srbiji i čini se da više ne poznaje razlike između socio-ekonomskih statusa, standarda, obrazovnog stepena...

Tako nas u isto vreme i iznenađuje i ne podatak iz Centra za socijalni rad Leskovac, da je samo tokom prošle godine, njima stiglo je 977 prijava. Još dramatičnije zvuči kad tu cifru prevedeno na dnevnu ravan - 5 ili 6 prijava dnevno.

Ovaj podatak izneo je direktor te ustanove Predrag Momčilović, kao gost na tribini o mentalnom zdravlju održanoj 10. oktobra. On ukazuje da nisu sve prijave istog intenziteta, ali da je svejedno dodta posla oko njih.

Posebno zabrinjava podatak da je u poslednjih desetak godina sve više slučajeva sa asocijalnim ponašanjem mladih. Kako tvrdi, to povećanje jeste primetno, ali nije alarmantno. Iz tog, ali i drugih razloga, nedavno je u Leskovcu formiran i Tim za mentalno zdravlje mladih.

"Ideja je da se preventivnim radom i razgovorima sa njima prvo identifikuju problemi koje imaju, šta je njihova potreba i da li mi imamo resurse da na te njihove probleme kvalitetno odgovorimo", objašnjava Momčilović za Jugmedia.rs.

Imperativ je sačuvati ili unaprediti njihovo mentalno zdravlje, kao i da svaka instuticija iz svog segmenta doprinese mentalnom zdravlju mladih.

(Telegraf.rs)