Okrugli sto o poboljšanju položaja Roma u opštini Nova Crnja

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: A. N.

Na inicijativu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i pokrajinske poslanice Jelene Jovanović, u opštini Nova Crnja održan je okrugli sto sa predstavnicima lokalnih institucija, posvećen unapređenju saradnje i bezbednosti romske zajednice.

Okrugli sto, organizovan na inicijativu Nacionalnog saveta Roma, okupio je predstavnike nadležnih ustanova, sa ciljem da se definišu zajedničke aktivnosti usmerene na poboljšanje integracije, zaštite prava i bezbednosti Roma u ovoj opštini. Sastanak je predvodila pokrajinska poslanica i članica Saveta, Jelena Jovanović, koja je tom prilikom istakla značaj ove saradnje.

Foto: A. N.

- Ovakvi sastanci su od suštinskog značaja za unapređenje položaja romske zajednice. Institucije moraju aktivno sarađivati kako bi osigurale da Romi u našoj opštini imaju jednake mogućnosti u svim sferama društva - izjavio je Dragan Daničić, predsednik opštine Nova Crnja.

Naglašeno je da je koordinacija između lokalnih institucija, zaduženih za ostvarivanje prava građana, i Nacionalnog saveta Roma od ključne važnosti. Takva saradnja doprinosi smanjenju predrasuda, izgradnji međusobnog poverenja i jačanju osećaja sigurnosti u lokalnoj zajednici. Tokom sastanka dogovorene su konkretne mere koje će unaprediti položaj Roma u oblastima gde su najviše izraženi problemi i potrebe.

Foto: A. N.

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović takođe je istakla značaj ovog okupljanja, dodajući: "Kroz otvoreni dijalog sa lokalnim vlastima i institucijama, stvaramo prilike za rešavanje ključnih problema sa kojima se suočava romska zajednica, posebno u oblastima obrazovanja, zapošljavanja i socijalne zaštite. Naša zajednička odgovornost je da obezbedimo ravnopravne uslove za sve građane".

Sastanku su prisustvovali Ana Marija Lekin, pomoćnica predsednika opštine, Nenad Kerleta, načelnik Policijske stanice Nova Crnja, predstavnici osnovne škole u Radojevu, Centra za socijalni rad, Mesne zajednice Radojevo, kao i članovi romske zajednice.

Foto: A. N.

Na sastanku su bili prisutni i Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta Roma, Ljiljana Mihajlović, direktorica Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine, Željko Radu, član Izvršnog odbora i član Gradskog veća Grada Kikinde, te Bajram Morina, generalni sekretar Saveta.

Okrugli sto postavio je osnovu za dalju saradnju između lokalnih institucija i Nacionalnog saveta Roma, sa ciljem da se unaprede uslovi života i prava Roma u opštini Nova Crnja. U predstojećem periodu, kroz zajedničke aktivnosti, biće pružena dodatna podrška Romima u oblastima obrazovanja, socijalne zaštite i bezbednosti.

(Telegraf.rs/A.N.)