Vernici danas slave Svetog Kiprijana i Justinu: Evo kako se molitvom zaštititi od crne magije i zlih sila

N. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Danas Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog sveštenomučenika Kiprijana i Svetu mučenicu Justinu, koji su postali simboli pobede hrišćanske vere nad zlom.

Kiprijan, rođen u Kartagini, bio je poznat čarobnjak koji je koristio crnu magiju, dok sveta Justina potiče iz porodice neznabožaca. Kada je upoznala pravu veru, obratila je i svoje roditelje hrišćanstvu.

Mladić Aglaid, opsednut njenom lepotom, tražio je pomoć od Kiprijana da je osvoji magijskim sredstvima. No, sveta Justina je molitvama i krsnim znamenjem uspešno odbila sve napade zlih duhova.

Kiprijan, impresioniran njenom verom, obratio se hrišćanstvu, postao episkop i zajedno sa Justinom mučenički postradao u Nikomidiji krajem III veka.

Ovaj praznik podseća na opasnosti crne magije i vračanja, praksi koja je i danas prisutna, uprkos njenim korenima u primitivnim verovanjima.

Na praznik Svetog sveštenomučenika Kiprijana i svete mučenice Justine, vernici Srpske pravoslavne crkve obeležavaju dan posvećen zaštiti od zla i molitvi za duhovnu snagu. 

Na ovaj dan valjalo bi otići u crkvu i pomočiti se svetiteljima za zaštitu od zla, posebno od uticaja crne magije, uroka i zlilh sila.  Pomoliti se za mir, zdravlje i zaštitu od nevolja. Na današnji dan važno je unutrašnje pokajanje, a crkva posebno naglašava da se na ovaj dan treba kloniti bilo kakvih oblika sujeverja, vračanja i bajanja i usmeriti se ka veri u Boga i svetinje. 

A evo i molitva koju možete da iščitate sami: "Vladaru Gospode Isuse Hriste, Bože naš, Svedržitelju i upravitelju svega, Sveti i Sveproslavljeni,Care nad carevima i Gospodaru nad gospodarima, slava Tebi!"

(Telegraf.rs)