Trijumf srpskog tima u Antaliji - Romi doprineli uspehu reprezentacije gluvih Srbije

Ekipa Telegrafa
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: A.N.

Nakon pola veka Reprezentacija gluvih Srbije ostvarila je veliki uspeh na nekom svetskog takmičenju i da stvar bude još lepša - u tome su im pomogli Romi!

Naime, na 10. Evropskom prvenstvu gluvih u turskom gradu Antalija okupile su se najbolje evropske ekipe u ovom kategoriji, a zahvaljući neverovatnoj snazi, upornosti i timskom duhu, srpski tim je, "na krilima" podrške romske organizacije "Roma Centrum" iz Berlina i njihovog osnivača, Kenana Eminija ostvario zaista zapažen uspeh.

Zajedno sa Romskim fudbalskim savezom Evrope, pod vođstvom Milorada Popovića iz Beograda, Emini je omogućio reprezentaciji gluvih uslove za pripreme i učestvovanje na prvenstvu. Ovaj čin solidarnosti simbolizuje kako povezivanje marginalizovanih zajednica može doneti velike promene u borbi za prava i inkluziju.

Valja istaći da organizacija "Roma Centrum" već godinama radi na unapređenju položaja Roma u Evropi, a sada je proširila svoju misiju i na druge marginalizovane grupe. Njihova podrška srpskim sportistima sa oštećenjem sluha naglašava važnost povezivanja različitih zajednica u borbi protiv predrasuda i za socijalnu jednakost.

Ova priča o zajedništvu pokazuje koliko je solidarnost moćna. Kroz sport, ne samo da se brišu granice, već se stvaraju mostovi između različitih zajednica. Kenan Emini i Roma Centrum pružili su primer kako zajednički rad i međusobna podrška mogu otvoriti vrata inkluziji, a sport postati platforma za razbijanje stereotipa i unapređenje društvene kohezije.

(Telegraf/A.N.)