Nastavlja se akcija Ministarstva zdravlja: U niškom UKC pregledano više od 140 ljudi multislajsnom skeneru

M. L.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: D. K.

Niški Univerzitetski klinički centar, na inicijativu Uprave ove ustanove i zaposlenih u Centru za radiologiju i ovog vikenda nastavio je akciju Ministarstva zdravlja, koja se odnosi na eliminisanje liste čekanja. Zahvaljujući dobroj praksi pozivanja pacijenata i zakazivanja dijagnostičkih pregleda na multislajsnom skeneru, u subotu i nedelju, u ovoj ustanovi pregledano je preko 140 pacijenata, koji su od poslednje ovakve akcije sprovedene prošlog meseca na nivou cele Srbije, dobili uput za ovu vrstu pregleda.

Ovog vikenda, akcenat je pre svega bio na kardiološkim pacijentima, te su na skenerima obavljani pregledi koronarnih arterija, aorti, karotida i perifernih krvnih sudova, ali su pozivani i pacijenti kod kojih je trebalo obaviti snimanje male karlice i abdomena.

Prema rečima nadležnih, namera je da se stalno prati situacija sa potrebama pacijenata i da se, kao što je i dogovoreno sa resornim Ministarstvom, reaguje brzo i adekvatno, u skladu sa potrebama.

Rukovodilac Centra za radiologiju UKC Niš, doc. dr Aleksandra Aracki- Trenkić navodi, da su gledajući sistem zakazivanja uočili da postoji povećana potreba za CT dijagnostiku pacijenata sa kardiovaskularnim problemima, te su shodno tome i organizovali ovu akciju.

- Pozvali smo ukupno 160 pacijenata, koliko je ukupno trenutno na listi, a pregled je uradio 141 i svi oni su završili potrebnu dijagnostičku proceduru. Od tog ukupnog broja, urađeno je 75 CT koronarografija, a reč je o kompleksnoj proceduri za koju je neophodna posebna priprema, uredan EKG nalaz i premedikacija, objašnjava dr Aracki- Trenkić. Osim toga, MSCT pregled aorte obavljen je kod tri pacijenta, a urađeno je i deset karotida i petnaest perifernih krvnih sudova. – Navodi i da je pregledano 38 pacijenata, kojima je bila potrebna dijagnostika abdomena i male karlice i da je ovom akcijom postignut željeni efekat, da nema liste čekanja već zakazivanja, iako je niški UKC, jedina referentna ustanova, za kardiološku dijagnostiku ove vrste u ovom delu Srbije.

I prvi čovek Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, prof. dr Zoran Perišić, kaže da je ponosan što je ponovo urađen veliki broj pacijenata i što ne postoji lista čekanja za ovu vrstu dijagnostike ni za jedan organ, ali i dodaje da uveliko rade na rešavanju listi čekanja u drugim oblastima.

- Jedna od njih je interventna kardiologija, tj. invazivna, gde imamo na listi čekanja za koronarografiju 580 pacijenata, koji su svi zakazani do 20-og decembra i do tada će svi biti urađeni, jer se radi i u danima vikenda u punom kapacitetu, ističe prof. dr Perišić i dodaje da je situacija takva, jer svi pacijenti iz čitavog regiona koji pokriva najveća zdravstvena ustanova tercijarnog tipa južno od prestonice, dolaze u niški UKC da obave ovu proceduru. – Mi smo jedini centar u krugu od par stotina kilometara, jer ZC Leskovac ne radi jako dugo a i neće bar narednih devet meseci, koji neprekidno radi i akutne infarkte i pejsmejkere i sve hitne kardiološke intervencije koje spasavaju živote.

Prema podacima sa Klinike za karidologiju, samo tokom prethodne nedelje urađeno je 105 procedura, a tokom vikenda čak 17.

Perišić se osvrnuo i na listu čekanja ortopedskih pacijenata, za veštačke proteze kuka i kolena, od kojih njih 120 čeka na protezu kuka, a nešto manje od pet stotina na protezu kolena i rekao da očekuje da i ta lista bude eliminisana u dogledno vreme.

- Kada je u pitanju ortopedija, prošle nedelje urađeno je 25 operacija ugradnje veštačkih proteza, a cilj je da radimo 30, tako da će se i tu raditi punim kapacitetom, a u planu imamo i jednu reorganizaciju, koja će omogućiti i veći broj intervencija, kaže direktor UKC Niš. – Želim da dodam da zahvaljujući državi i Ministarstvu zdravlja, ovakav tempo i brzina dijagnostike, prevencije i lečenja stvarno ne postoji nigde u Evropi, pa ni u svetu i to samo pokazuje koliko država brine o zdravlju građana.

U niškom UKC, najavili su još ovakvih akcija, ali su i potvrdili da su potpuno spremni da prihvate sve pacijente iz ovog dela, ali i cele Srbije, kojima je pomoć u lečenju potrebna.

(Telegraf.rs)