"Nisu ispunjeni zahtevi": Danas počinje druga faza belog štrajka prosvetara upisivanjem petica svim đacima

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) poručuju da danas počinju drugu fazu belog štrajka jer, kako navode, nisu ispunjeni zahtevi.

"S obzirom na to da Vlada i Narodna skupština nisu ispunili zahteve belog štrajka do 13. oktobra, članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) započinju danas njegovu drugu fazu upisivanjem ocene 'odličan 5' svakom učeniku. Ta petica, ukoliko zahtevi belog štrajka ne budu usvojeni ni do kraja polugodišta, biće osnov za zaključivanje ocena 'odličan 5', bez obzira na sve druge ocene koje će se davati prema objektivnim kriterijumima, na uobičajene načine", navode iz sindikata.

U saopštenju podsećaju da su zahtevi belog štrajka da se odgovarajućim izmenama zakona i pratećih propisa unapredi bezbednost u školama tako što će se nastavnicima garantovati efikasnija pravna zaštita od napada, omogućiti im da učenike koji se izrazito neprimereno ponašaju bez odlaganja suspenduju sa časa i nastave, kao i ukidanje anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji.

"Za usvajanje tih zahteva potrebna je samo politička volja Ministarstva prosvete, Vlade i Narodne skupštine. Usvajanje i sprovođenje izmenjenih propisa državu ne bi koštalo ni jedan dinar", navode iz NSPRS.

Kako kažu, "poželjne ocene nisu uzrok, ali jesu najčešći povod za napade na nastavnike".

"Suočeni s tim da im se zbog ocena preti, da se na njih vode hajke anonimnim prijavama prosvetnoj inspekciji i da su sve češći fizički napadi na njih, mnogi nastavnici u Srbiji već godinama unazad spasavaju sebe podelom nezasluženo visokih ocena. Beli štrajk ovu negativnu pojavu dovodi do apsurda u pokušaju da izdejstvuje promene propisa koje će nastavniku omogućiti da bez straha po sopstvenu bezbednost i radno mesto učenike ocenjuje objektivno. Država i vlast se hvale formalno visokim uspesima učenika, a istovremeno oni pokazuju sve lošije rezultate i sve manje znanja na objektivnim proverama i u međunarodnoj konkurenciji. To je potrebno zaustaviti i preokrenuti", navode u saopštenju.

Iz sindikata napominju da je beli štrajk istovremena borba za bezbednost u školama i za suzbijanje lažnih ocena, iz njih proisteklih lažnih svedočanstava i lažnih diploma.

"To je borba za društvo u kojem se ceni rad, znanje i obrazovanje, koje je samokritično i ne zavarava se lažnim uspesima. Ako društvo to ne želi, neka onda samozavaravanje bude potpuno, neka svi budu odlikaši, pa bar neće biti razbijenih nastavničkih glava", piše u saopštenju NSPRS.

(Telegraf.rs)