Patrijarh rukopoložio Serafima za Episkopa kostajničkog

E. T.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Patrijarh rukopoložio Serafima za Episkopa kostajničkog

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Patrijarh srpski Porfirije predvodio je danas u hramu Svetog Save u Beogradu svečani čin rukopoloženja arhimandrita Serafima za Episkopa kostajničkog, vikara Mitropolita srednjezapadnoameričkog.

Objašnjavajuči pročitanu jevanđeljsku priču o talantima, patrijarh Porfirije je istakao značaj prepoznavanja i umnožavanja darova koje nam je Bog darovao i podsetio da ništa od onoga što posedujemo nije naše, već da je sve od Boga i da nam je dato kao zalog da ga umnožimo i darujemo bližnjima, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Neka bi Gospod dao, braćo i sestre, da mi uvek znamo najpre da sve što imamo jeste od Boga i da to što smo badava dobili, badava treba i da dajemo. Bog uvek daje rukama koje daju, daje srcu koje je otvoreno i koje daje. Neka bi i naše srce uvek bilo otvoreno i naše ruke uvek davale kako bismo ono što primamo bilo nama na spasenje i kako bi nas otvorilo i osposobilo da slavimo našeg Spasitelja", rekao je Porfirije.

Patrijarh je takođe naglasio da darovi koje smo primili zahtevaju trud, podvig i odgovornost, a ne lenjost i samoljublje, kao i da jevanđelska priča o talantima ukazuje da je svaki čovek pozvan da umnožava svoje darove i da kroz ljubav i služenje bližnjima ostvaruje zajednicu sa Bogom.

On je novom arhijereju SPC Serafimu poručio da je episkop u crkvi postavljen da bude na mestu i po obličju Hristovom, a to znači da vrši službu Hristovu.

"U Crkvu su pozvani svi narodi. Otuda, služeći najpre našem narodu, pozvani ste da svedočite Hrista i svim ljudima nezavisno od toga kom narodu pripadaju i koje su boje kože, da svedočite Hrista svim ljudima i svim narodima i da sve privodite Crkvi, da sve krštavate u ime Oca i Sina i Svetoga Duha", naveo je patrijarh.

Primivši arhijerejski žezal Serafim je pozvao da se nikad ne zaboravi da je sabranje ključni i temeljni činilac pravoslavne vere.

"Braćo arhijereji, ovako kako smo danas sabrani u ovom hramu, svi mi i iz Otadžbine i iz rasejanja, tako ćemo i ostati sabrani, evharistijski i kanonski u našoj Jednoj, Svetoj, Sabornoj i Apostolskoj Crkvi bez obzira gde smo nastanjeni, jer takvu Crkvu ispovedamo na svakoj Liturgiji i u svakoj ličnoj molitvi. Mi, koji smo danas ovde okupljeni, ponećemo sa sobom svedočanstvo lepote sabranja u Duhu i Istini da nas nadahnjuje i da ga podelimo sa braćom i sestrama po svim našim hramovima bili oni velelepni ili skromni", rekao je Serafim.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao je Serafima za Episkopa kostajničkog, vikara Mitropolita srednjezapadnoameričkog, na redovnom zasedanju održanom od 14. do 18. maja 2024. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)