Šesti festival vantelesne oplodnje u organizaciji Udruženja "Šansa za roditeljstvo"

E. S.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Shutterstock

Država je omogućila da i oni koji su u starijoj životnoj dobiju imaju priliku da ostvare potomstvo, ali žene ne bi trebalo da odlažu taj korak jer sa godinama opadaju šanse za rađanje, rečeno je danas na šestom međunarodnom Festivalu vantelesne oplodnje "Zajedno do cilja" koji je organizovan od strane Udruženja "Šansa za roditeljstvo".

Kod pacijentkinja koje imaju više od 43 godine stopa anomalija ploda je preko 85 odsto, upozorili su stručnjaci.

Ginekolog GAK Narodni front Milan Perović, istakao je da žena koja ima 30 godina na mesečnom nivou ima 20 odsto šanse da ostane u drugom stanju, ali kada ima 38 godina, ta šansa je pet odsto.

"Sa godinama starosti šansa za uspešnu oplodnju i dobijanje kvalitetne jajne ćelije je manja, dok je šansa za pobačaj i urođene anomalije veća", istakao je Perović i dodao da treba ohrabriti mlade da ne kasne u ostvarivanju važnog cilja.

"Skoro 11.000 parova je lečeno o trošku države, a s obzirom da se kontinuirano povećavaju prava pacijenata vezana za lečenje infertiliteta, očekuje se da će u ovoj godini taj broj biti još veći", istakao je on.

Poručio je i da žene ne bi trebalo da odlažu ostvarivanje potomstva jer su šanse za to manje što smo stariji.

"Država je omogućila da i oni koji su u starijoj životnoj dobi imaju šansu da ostvare potomstvo, ali apelujem na pacijente da ukoliko je to moguće, u proces formiranja porodice i ostvarivanje potomstva krenu ranije jer se sve lakše ostvaruje dok smo mladi", zaključio je on.

Ginekolog Opšte bolnice Avala Biljana Popović Todorović istakla je danas na panelu da je preimplantaciono genetsko testiranje (PGTA) veoma je važna, ali skupa metoda u Srbiji, dok u nekim zemljama Evrope predstavlja standard.

"Zamrznuti ćelije, da, ali kada ste mladi, sa 36 godina treba vam 9 ćelija da imate jednu zdravu blastocistu, sa 40 vam treba 20, to je biološko staranje, tako da godine su sve", zakljucila je Popović Todorović.

Hematolog UKC Srbije Mirjana Mitrović, istakla je da kada se ulazi u procedure kao što su IVF i trudnoća u kasnijim godinama, treba misliti o prevencijama komplikacija, a pod tim podrazumeva da treba proveriti nivo gvožđa i ako je moguće korigovati pre trudnoće, jer će kasnije u trudnoći praviti manje problema.

Mitrović je istakla da nedostatak gvožđa dokazano povećava oboljevanje, i dovodi do poremećaja u razvoju ploda.

"Blag nedostatak gvožđa u toku prvih 30 nedelja i anemija dokazano dovode do različitih poremećaja na plodu koje čak mogu ići do graničnog spektra autizma", rekla je ona.

Marijana Arizanović iz Udruženja Šansa za roditeljstvo rekla je da je u izradi državni registar koji će pokazati šta je zapravo problematika VTO, koliko je takvih procedura urađeno u Srbiji i koji je procenat uspešnosti.

"I dalje se vezujemo za evropsku statistiku koja nam govori da svaki šesti pari ima problem ali nas zanima koliko je to konkretno u našoj zemlji i na koji način mi to možemo poboljšati samim tim kada budemo imali sve informacije", istakla je Arizanović.

Ona je rekla da je psihološka podrška u procesu vantelesne oplodnje važna i neophodna.

Na festivalu se, pored pet panel diskusija o različitim temama sa lekarima, odžavaju i besplatne konsultacije, kao i psihiloška radionica a ulaz, kao i sav program i aktivnosti su besplatni za sve posetioce festivala koji će trajati do 20 časova u hotelu Holiday Inn na Novom Beogradu.

Udruženje "Šansa za roditeljstvo" je dobrovoljna, nevladina, neprofitna organizacija nastala kao podrška parovima koji se bore sa infertilitetom u Srbiji.

Cilj Udruženja je da ukaže na probleme sa kojima se parovi suočavaju i kroz društveno delovanje utiče na njihovo prevazilaženje i ispunjenje ciljeva u vezi sa poboljšanjem kako uslova tako i kriterijuma za postupak VTO na račun RFZO.

(Telegraf.rs/Tanjug)