Nikola zbog zalutalog metka ostao nepokretan: Slučaj mladića iz okoline Priboja se ne pamti u regionu

A. G.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: RINA

Da je jedan trenutak dovoljan da se život promeni iz korena, na svojoj koži osetio je Nikola Perišić iz sela Mokronozi kod Priboja, ali koje teritorijalno pripada Republici Srpskoj. Njega je dok je sa porodicom i komšijama radio u dvorištu pogodio zalutali metak i ostao je paralizovan. Prema izjavama svedoka tog marta 2022. godine je u Priboju održano je nekoliko veselja, ali počinilac nije identifikovan.

Iako je metak iz Nikoline kičme odstranjen operacijom koja je izvršena na klinici u Švajcarskoj, Nikola ni danas ne može da hoda niti da obavlja svakodnevne životne aktivnosti. Povređenom Nikoli Perišiću je potrebna novčana pomoć radi obezbeđivanja redovne i obavezne rehabilitacije, pregleda, medikamenata, a sa ciljem da ponovo stane na svoje noge.

- Verujemo da će sve to Nikola prebroditi i ponovo biti onaj veseli i požrtvovani mladić kakvog ga svi mi znamo. On je zaista veliki borac koji je sve ovo podneo junački - kazao je ranije za RINU Nikolin otac Krsman.

Inače, Nikolin slučaj jedinstven je pravni slučaj koji svoj epilog još uvek nije dobio na sudu. Krivična prijava zbog učinjenih krivičnih dela, podneta od strane Nikolinog advokata Snežane Selaković iz Beograda, je odbačena sa obrazloženjem da se posledica odnosno povreda desila na teritoriji Republike Srpske, zbog čega se tužilaštvo u Priboju oglasilo stvarno i mesno nenadležnim za sprovođenje istrage.

Rešavajući po prigovoru na odbačenu krivičnu prijavu, Više javno tužilaštvo u Užicu je bilo stava da je Osnovno javno tužilaštvo u Prijepolju, odeljenje u Priboju, ispravno i zakonito postupilo kada je donelo odluku da ne vodi istragu.

Usledila je žalba Ustavnom sudu Republike Srbije i odlukom Ustavnog suda je poništeno rešenje Višeg javnog tužilaštva u Užicu i određeno je da to tužilaštvo ponovo odluči o prigovoru punomoćnika Nikole Perišića podnetog protiv obaveštenja Osnovnog javnog tužilaštva u Prijepolju, odeljenje u Priboju, kojim je odbačena podneta krivična prijava. Ustavni sud je u svojoj odluci izneo mišljenje da svakako postoji obaveza nadležnih organa da u slučaju postojanja jasnih indicija da je jedno lice oštećeno krivičnim delo, sprovede delotvornu istragu podobnu da dovede do otkrivanja i kažnjavanja učinilaca.

Takođe, Ustavni sud je u svojoj odluci ukazao da je pozitivna obaveza države da sprovede istragu, obaveza sredstva, a ne obaveza cilja, te da su nadležni državni organi bili obavezni da preduzmu sve razumne korake koje su imali na raspolaganju da obezbede dokaze u vezi sa kritičnim događajem.

Punomoćnik Nikole Perišića, advokat Snežana Selaković, sprema predstavku Evropskom sudu za ljudska prava kojom će tražiti zadovoljenje pravde i naknadu štete zbog zalutalog metka koji je promenio Nikolin život.

(Telegraf.rs)