Istorija šokirala Beograđane, "bili ste kao selo, manji od Grocke": Evo šta kažu brojke o drugim gradovima

N. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Na platformi Reddit, koja postaje sve popularnija među korisnicima u Srbiji, ne prestaju da se pojavljuju različiti zanimljivi sadržaji. Pored uobičajenih ispovesti i rasprava, korisnici neretko dele i neobične istorijske dokumente i činjenice. Tako je nedavno jedan korisnik objavio dokument iz 1911. godine, koji prikazuje broj stanovnika u većim srpskim gradovima tog vremena. Ova objava izazvala je veliku pažnju i otvorila diskusije među Srbima na mreži.

Objava nosi naziv "Stanovništvo gradova Srbije, prema Enciklopediji Britanika iz 1911." i sadrži podatke o broju stanovnika tadašnjih gradova. Među istaknutim podacima su i sledeći:

Beograd: 69.097 stanovnika;

Niš: 25.451 stanovnika;

Kragujevac: 14.160 stanovnika;

Požarevac: 12.957 stanovnika;

Leskovac: 13.000 stanovnika;

Šabac: 12.072 stanovnika;

Užice: 7.000 stanovnika;

Valjevo: 6.800 stanovnika;

Smederevo: 6.912 stanovnika;

Ćuprija: 6.000 stanovnika;

Kraljevo: 3.600 stanovnika

Foto: Reddit

Komentari ispod objave brzo su se nizali. Dok su neki korisnici bili oduševljeni ovim uvidom u prošlost, drugi su izražavali interesovanje za broj stanovnika u gradovima koji nisu navedeni. Ova objava otvorila je i širu debatu o razvoju gradova u Srbiji kroz vekove, kao i o tome koliko su se promenili u odnosu na vreme iz kojeg datira dokument. Beograđani su zatečeni činjenicom da su je prestonica pre jednog veka, a to nije tako daleka istorija, bila po broju stanovnika manja od jednog sela danas.

U Kragujevcu, tema je izazvala dodatnu pažnju s obzirom na trenutne gradske inicijative za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa. Mnogi su uvideli koliko je značajno imati uvid u prošlost kako bi se razumeli razvoj i transformacija ovog grada, koji danas broji preko 180.000 stanovnika i nosi titulu jednog od važnih centara Šumadije.

Pored statističkih podataka, korisnici su diskutovali i o društveno-političkom kontekstu tog vremena, a objava je postala viralna, pokrenuvši lavinu komentara o tome koliko su se uslovi života promenili, ali i koliko su određeni problemi ostali isti.

Aplikacija Reddit, čini se, postaje sve važniji kanal za deljenje istorijskih zanimljivosti, pružajući korisnicima prostor za otkrivanje manje poznatih činjenica o svojoj zemlji i njenim gradovima.

(Telegraf.rs/ikragujevac.com)