Ministarstvo za brigu o porodici o zaštiti interesa deteta u porodičnim sporovima

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Marko Jovanović

Predstavnici Ministarstva za brigu o porodici i demografiju učestvovali su danas na drugoj panel diskusiji "Uloga Centra za socijalni rad kao organa starateljstva u porodičnim sporovima", na kojoj se raspravljalo o spornim pitanjima iz prakse rada organa starateljstva, ali i o problemima u radu sudova u ovim sporovima, te zaštiti interesa dece.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je u saopštenju izrazilo žaljenje što događaju koji je orgnaizovala Advokatska komora Beograda nisu učestvovali predstavnici sudova i dodalo da su predstavnici ministarstva i advokature pokušali da, kroz dijalog, pronađu adekvatna rešenja za aktuelne probleme.

"Dogovoreno je da se svim centrima za socijalni rad pošalje uputstvo, da ubuduće svoj nalaz i stručno mišljenje dostave sudovima u tri primerka, umesto dosadašnje prakse, gde je ovo pismeno slato u jednom primerku, što je izazivalo probleme u radu punomoćnika i suda, jer su bili prinuđeni da traže uvid preko sudova ili da im se sadržina čita na samom ročištu", ističe se u saopštenju.

Advokati su pozdravili novo rešenje jer će, kako se navodi, ono imati pozitivne efekte i kod građana koji učestvuju u tim postupcima.

Pored toga, a u cilju zaštite prava deteta, pokrenuto je i pitanje pristupa advokata u svojstvu punomoćnika stranaka u postupku stručnog rada organa starateljstva, naročito oko prava na razgledanje spisa, sa posebnim osvrtom na to koji bi se spisi mogli učiniti dostupnim, a koji ne, dodaje se u saopštenju.

"Do sada je u ovoj sferi vladala neujednačena praksa, jer su pojedini centri za socijalni rad restriktivno tumačili odredbe Zakona o opštem upravnom postupku (ZOUP) i onemogućalivali uvid u spise ili delove spisa", ističe se u saopštenju.

Na savetovanju je dogovoren nastavak saradnje na ujednačavanju prakse u toj oblasti, dok će ministarstvo u narednom periodu sačiniti detaljno uputstvo kojim bi se sva sporna pitanja rešila i tako omogućila bolja i lakša zaštita interesa dece u postupcima porodičnih sporova, zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)