Ogromna trokraka udica u vratu labuda: Spektakularno spasavanje ptice u Pančevu, a sve zahvaljujući DETETU

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nakon spektakularnog spasavanja zalutalog labuda u ataru Omoljice, a koje su priredili Pančevci Anastasija i Dragan, saznaje se za još jednu sličnu priču koja se dogodila prošle godine na Tamišu u Pančevu.

Naime, dok su šetali kejom, Damir Kapetanović i njegov tada devetogodišnji sin Vukša spazili su labuda u čiji vrat je bila zabodena trokraka udica i ubrzo je usledila akcija spasavanja.

- Sećam se, dan je bio lep i sin i ja smo šetali pored vode. Vukša je, po dobrom starom običaju, pozdravljao labudove, dozivao ih i uživao u prizoru. Spazivši ogromnu trokraku udicu u vratu jednog od labudova, uznemireno me je dozvao i zamolio da pokušamo da mu pomognemo - priča Damir koji je inače veliki ljubitelj životinja.

Ovaj Pančevac, sa ćerkom Mašom, sinom Vukšom i celom porodicom i inače zbrinjava, čuva i odgaja kako domaće, tako i tropske vrste, a Kapetanovići su ponosni vlasnici ptica iz dalekih krajeva: ara papagaja, kakadua, zakoa, amazonaca i drugih vrsta, ali i reptila, pitona, guštera.

Labud je tog dana baš imao sreće da nabasa na Damira i Vukšu, a momci, kad su videli u čemu je problem, nije časili časa.

- Sin je starim hlebićem namamio labuda. Iako moram da naglasim da ove ptice nikako nije preporučljivo hraniti hlebom, u tom trenutku izabrali smo manje zlo. Kad se labud približio, brzinski ga nežno i bezbedno hvatam za njegov dug vrat naočigled nekolicine uzbuđenih posmatrača. Prilazi nam Dušan Milojković, poznati biciklista, koji reaguje na moje instrukcije, opkoračuje labuda i grli mu krila kako bi se što manje cimao i kako bismo ga umirili. Uočavam da je udica već dugo tu jer je srasla s vratom. Pažljivo je čupam… Bilo je muke, ali vredelo je. Od nekog pijanca koji se tu zatekao uzimamo fićok rakije i dezinfikujem mu ranu. I onda konačno uživamo u prizoru dok se labud vraća svom jatu… - priseća se Damir prošlogodišnjeg događaja.

Na kraju koristi priliku za apeluje na pecaroše, ali i šetače da povedu računa o pticama u Tamišu kako se slične situacije više ne bi ponavljale.

(Telegraf.rs/Zdravopančevo)