Mama se uvek snađe da bar nešto pojedem: Ognjenka živi sa majkom u staroj šupi bez vode, njene reči lome srce

N. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Tamara i njena jedanaestogodišnja ćerka Ognjenka žive u teškim uslovima, u jednoj sobi koja je zapravo stara šupa. Njihova kuća je pred urušavanjem, nemaju vodu ni kupatilo, ali se, uprkos svemu, bore svaki dan.

Porodicu je posetila mlada humanitarka Tamara Misirlić koja je razgovarala sa devojčicom koja svojoj mami pomaže na sve načine, koliko može i koliko zna, a zna mnogo.

- Ja volim i poštujem ovu kuću. To su gradili moji prababa i pradeda. Uvek se moja majka, i hvala joj na tome, snađe nekako uvek ima bar nešto malo da se pojede - priča ova devojčica mirnim tonom i sa blagim osmehom na licu.

Ona je skromna, ne traži mnogo, zahvalna je svojoj majci i svojim precima, poštuje prave vrednosti i tradiciju, a mami pomaže i oko spremanja slave, pa sa mamom skuplja i orahe.

- Ove orahe mama i ja spremimo za slavu, poštujemo tradiciju. Slavimo skromno, nemamo goste - priča jedanaestogodišnja Ognjenka.

Kako kaže, imaju dve, tri stabla oraha na imanju, pa ona i mama skupljaju plodove, osim toga, brine se i o životinjama, ali i o bašti.

- Spremimo ih malo za slavu, pomalo da imamo i da pojedemo. Nije lako. Imamo jednu dunju i neke jabuke. Ovde imamo i kokoške - priča Ognjenka humanitarki Tamari koja je došla da ih poseti pokazujući joj okućnicu.

- Obično kad nađem neku povređenu životinju ili gladnu nemam srca da je ostavim. Osetljiva sam na životinje - kaže ova dobra devojčica koja uzgaja baštu o kojoj se sama brine.

Ona i majka nemaju ni vodu, a hladniji dani dolaze te je kako kaže devojčica teško dok se voda ne ugreje i dok se spreme drva da bi mogla da založi vatru.

Uprkos svim obavezama i poslovima, Ognjenka je odlična učenica, a njena želja za uspehom i učenjem je neverovatna iako nema ni osnovne uslove za život.  Izuzetno je zrela i pametna devojčica koja je sa neverovatnom snagom prihvatila težak život i nikada ništa ne traži za sebe. Ova majka i ćerka zaslužuju bolji dom, sigurno mesto gde će moći da žive bez straha da će se krov srušiti.

Njena priča, zahvaljujući humanitarki Tamari Misirlić i njenoj fondaciji došla je do velikog broja ljudi, a život devojčice Ognjenke dotakao je srca mnogih, te ni neke javne ličnosti nisu ostale imune na devojčicine reči.

RAČUN ZA DONACIJE:

265-4110310002301-18

Primalac: Fondacija “Tamara Misirlić”

Svrha uplate: Pomoć porodici Rašić

Devizni:

RS35265100000113328740

SWIFT/BIC: RZBSRSBG

Raiffeisen banka

200-3453980101008-90

Primalac: Fondacija “Tamara Misirlić”

Svrha uplate: Pomoć porodici Rašić

Devizni:

RS35200345398010198860

SWIFT/BIC: SBPORSBG

Banka poštanska štedionica

PayPal: fondacijatamaram@gmail.com

Online donacije: https://tamaramisirlic.com/donacije/

SMS: 1 na 5800

CENA PORUKE JE 200 DINARA!

(Telegraf.rs)