Kako ste slali pisma kad nije bilo interneta? Reči đaka navele zrenjaninsku učiteljicu na životnu lekciju deci

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Privatna arhiva

Zrenjaninska učiteljica Ivana Bošnjak Bošnjak s razlogom slovi za jednu od najboljih nastavnica Srbije. Vole je i kolege, roditelji, đaci. Njeni saveti su zlata vredni, a lekcije koje pruža učenicima dosežu mnogo dalje od onih predviđenih nastavnim planom.

Tako se potegla i priča oko pismenosti, ali i pismima koja su danas postala apsolutna retkost, pa možda i ne čudi što njeni đaci nisu znali ništa oko njih. No jedno pitanje je izazvalo svojevrstan šok, ali i pokrenulo predivnu akciju i lekciju za ceo život.

- Ne želim da budete nepismeni. Tako ćete brukati sebe. Još dok sam ja bila đak trećeg razreda, imala sam običaj da, kad mi neko nepismeno napiše pismo, ispravim crvenom olovkom i vratim. Ne želim da se vama dogodi da vam neko vrati pismo jer ste nepismeni - govorila je učiteljica svojim učenicima, a onda se dogodilo pravo iznenađenje!

"Učiteljice, a kako ste dobijali pisma kad nije bilo interneta", pitala je jedna devojčica, a onda je iz odeljenja stiglo: "Pa, preko goluba pismonoše, čula si za to!"

Možda je misterija kako je nevin dečiji um povezao različite epohe na takav način, ali nije ono što je učiteljica nakon toga priredila svojim đacima kako bi im pružila dodir sa jednim vremenom koje se mnogima čini kao da je juče postojalo i bilo svakodnevnica.

- Kupila sam koverte i markice za svakog đaka, pisali su pisma onom čije su ime izvukli iz kutije. Ja pisala pismo odeljenju. Adresirali, lepili markice, išli do poštanskog sandučeta da ubacimo pisma.. Doživljaj za pamćenje! Kad stignu pisma, saznaću kako se osećaju, ali, za sad je nestrpljenje na vrhuncu - objasnila je divna Ivana Bošnjak Bošnjak.

Kroz šalu učiteljica navodi da je neka procena da će pismo stići je u rasponu od jednog dana, preko nedelje dana, do 100 godina...

Ono što je nesporno jeste da je deci pružila dodir minulog vremena koji će im dugo ostati u mislima, a možda neke podstakne da nastave, te da se pisana reč još dugo čuva i vrednuje.

Svakako lekcija za đake, roditelje, ali i druge nastavnike kako da nastavu učine lepšom, a naučeno da traje dugo.

(Telegraf.rs)