"Bolest i patnja nisu samo etikete": Snažna poruka Lončara za Svetski dan mentalnog zdravlja

E. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Milena Đorđević

Danas se obeležava Svetski dan mentalnog zdravlja, a tim povodom se oglasio Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije koji je podsetio da zdravlje nije samo puko odsustvo simptoma bolesti.

- Zdravlje je pun osećaj blagostanja i subjektivnog zadovoljstva. Dakle nema zdravlja bez mentalnog zdravlja. Politika Vlade Republike Srbije - zdravlje za sve, temelj je svakodnevne posvećenosti Ministarstva zdravlja razvoju i unapređenju zdravstvenog sistema koji pripada svim građanima ove zemlje. Država gradi bolnice, zapošljava lekare i medicinske sestre, kupuje skupu opremu, ali ne zaboravlja pojedinca kojem treba podrška - kazao je Lončar.

Kako je poručio, promocija mentalnog zdravlja, prevencija, rano i pravovremeno lečenje mentalnih smetnji, bez straha i osude danas je živa poruka iz Ministarstva zdravlja, uz obećanje još veće dostupnosti lekara i psihologa u svakom delu naše zemlje.

- Portal pacijenata e zdravlje omogućiće savetovanje, podršku i druge intervencije koje doprinose zaštiti mentalnog zdravlja i tako obogatiti mrežu zdravstvenih službi. Zabrinuti roditelji, mladi kojima treba pomoć u školi i burnim vršnjačkim relacijama, ljudi opterećeni zahtevima na poslu i u porodici, naši stariji sugrađani koji su gradili ovu zemlju - svi su nam jednako važni u nastojanju da gradimo zdravu Srbiju i jednako ih shvatamo kao partnere, jer javno zdravlje zavisi od svakog od nas pojedinačno - kaže ministar.

On je jasno naglasio da bolest i patnja nisu etikete.

- Ne čine čoveka manje vrednim, već svako zrelo društvo obavezuje na empatiju. Nekada samo pitanje kako si, može spasiti jedan život. Solidarnost, briga i međusobna povezanost koju jedni drugima dugujemo preduslov su za bolje zdravlje ali i tekovina na kojoj gradimo bolji i snažniji zdravstveni sistem. Budite zdravi, jer samo zdrava Srbija je jaka Srbija - kazao je Lončar.

(Telegraf.rs)