Zdravo radno okruženje je preduslov za očuvanje zdravlja pojedinca

E. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo: Zdravo radno okruženje je preduslov za očuvanje zdravlja pojedinca

Foto: Shutterstock

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je danas da stvaranje sigurne i zdrave radne okoline predstavlja jedan od preduslova za očuvanje zdravlja pojedinaca, dok nezdravi radni uslovi, stigma, diskriminacija, kao i zlostavljanje na radu predstavljaju rizike po mentalno zdravlje zaposlenih.

Ministarstvo je, povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra, istaklo da nivo mentalnog zdravlja populacije jedan od ključnih resursa i značajan faktor prosperiteta, socijalne pravde i socijalne kohezije društva i da omogućava svakoj osobi da ostvari svoj puni potencijal, doprinosi zajednici i živi dostojanstveno i ispunjeno.

Ove godine Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se u svetu pod motom "Mentalno zdravlje i rad", u težnji da istakne pozitivne i upozori na negativne činioce koji utiču na mentalno zdravlje najbrojnije društvene grupe na svetu, zaposlene žene i muškarce.

Ministarstvo podseća da afirmacija mentalnog zdravlja, unapređenje usluga i servisa uključujući i onih na radnom mestu, podrška na svim nivoima, iskorenjivanje predrasuda čini svet u kome živimo humanijim i po meri čoveka kome svi težimo.

Do sada, Ministarstvo je organizovalo tri društvena dijaloga na temu mentalnog zdravlja, iz kojih je na kraju proizašlo formiranje Tima za mentalno zdravlje u čiji sastav ulaze najeminentniji stručnjaci iz te oblasti.

Prošle godine, podseća se, Ministarstvo je, zajedno sa ministarstvima zdravlja, prosvete, turizma i omladine, brige o porodici i demografije, kao i sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, potpisalo Memorandum o saradnji u cilju podrške mentalnom zdravlju adolescenata i mladih u Srbiji.

Učesnici društvenih dijaloga istakli su značaj intersektorske i multidisciplinarne saradnje u unapređenju zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji, kako bi se omogućila dobra koordinacija i odgovorilo na potrebe građana za zaštitom mentalnog zdravlja.

(Telegraf.rs/Tanjug)