Evo koliko može biti januarsko povećanje plate prosvetarima: Oglasila se Đukić Dejanović

M. L.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da Vlada Srbije kontinuirano brine da se poboljša materijalni status prosvetnih radnika i da nije bilo dileme da njima povećanje zarada od januara treba da bude za 50 odsto više nego svima ostalima koji će imati povećanje od osam odsto.

Đukić Dejanović je ponovila da povećanje od 12 odsto nije neki proizvoljni broj, nego povećanje zasnovano na sredstvima kojima se raspolaže.

"Januarsko povećanje zaista ne može biti više jer nema više para, a prosvetni radnici će svakako dobiti značajno više od svih drugih", rekla je ministarka prosvete za TV Prva.

Ona je istakla da u dokumentu koji su potpisali pre godinu početna plata prosvetnog radnika mora biti najmanja prosečna plata u Srbiji i poručila da ka tome i teže. Navela je da i dalje razgovaraju sa predstavnicima reprezentativnih sindikata i poručila da ne razgovaraju samo o platama, već i o uslovima u kojima prosvetni radnici rade.

"Povećanje od 12 odsto još uvek nije ono što bismo i mi želeli i što stoji u dokumentu koji smo potpisali pre godinu dana kada smo rekli da početna plata prosvetnog radnika mora biti najmanje prosečna plata u Srbiji", kazala je ona.

Najavila je da će 2025. biće godina u kojoj će težiti ka ostvarenju tog cilja koji će ublažiti pad finansijskog nivoa i koji će poboljšati kvalitet života prosvetnih radnika. Prema njenim rečima, njihov predlog je bio i da nenastavno osoblje u školama dobije osam odsto povećanja. Ministarka je navela i da je po sporazumu koji je potpisan prošle godine skoro sve ispunjeno.

"Ocena je bila da je razredno starešinstvo bodovano i plaćeno sa jako malo novca, četiri odsto, pa smo se dogovorili da to bude sedam odsto pa smo to i učinili prošle godine", rekla je Đukić Dejanović.

Podsetila je i da je ocena bila da bezbednost mora da bude na višem nivou i da sankcije za one koji ih narušavaju kada su u pitanju zaposleni u prosveti moraju da budu na zavidnom nivou i da se mora povećati, ne samo oprez oko toga, nego da mora i nešto da se uradi.

"To je uslovilo da razgovaramo i o izmenama i dopunama krivičnog zakonika koji je sada na javnoj raspravi u Narodnoj skupštini, a imaćemo neuporedivo oštrije sankcije nego kada su u pitanju druge profesije", rekla je ona.

Ukazala je da problem deficitarnog kadra nije tipičan samo za Srbiju, već da je to problem u čitavom regionu, kao i u Evropi.

Kada je reč o bezbednosti u školama, poručila je da će ova školska godina biti ispunjena produžetkom nekih, kao i uvođenjem novih aktivnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)