Vučević prisustvovao otkrivanju spomen-biste kralja Aleksandra na Oplencu

E. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Premijer Srbije Miloš Vučević prisustvovao je danas otkrivanju i osveštanju spomen-biste kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića na Oplencu.

Otkrivanju biste prisustvovali su i princ Aleksandar Karađorđević, koji je ranije danas dočekao Vučevića kada je stigao na Oplenac, i ministar za rad Nemanja Starović.

Premijer Miloš je prethodno prisustvovao i otvaranju izložbe posvećene kralju Aleksandru, u Kući kralja Petra.

Vučević je predvodio danas na Oplencu centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom 90 godina od smrti kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i tom prilikom poručio je da je terorističko ubistvo jugoslovenskog kralja događaj koji je pisao istoriju, jer je, kako je premijer ocenio, njegova smrt suštinski prvi pucanj Drugog svetskog rata.

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević Ujedinitelj, vladar koji je predvodio Srbiju u pobedonosnim borbama od 1912. do 1918. u oba balkanska i Prvom svetskom ratu, čija je kruna bilo stvaranje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Jugoslavije, ubijen je 9. oktobra 1934. u Marselju, prilikom zvaniče posete Francuskoj.

Kralj Aleksandar sahranjen je na Oplencu kod Topole, u crkvi Svetog Đorđa, spomen-crkvi i mauzoleju dinastije Karađorđević.

Kompleks na Oplencu, pored crkve Svetog Đorđa, obuhvata i kraljeve vinograde i vinariju, Vinogradarevu kuću, kuću kralja Petra i Karađorđev konak u okviru Karađorđevog grada u Topoli.

(Telegraf.rs/Tanjug)