EU i Savet Evrope: Edukacija Roma ključ borbe protiv diskriminacije

M. B.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: A.N.

Zajednički program Evropske unije i Saveta Evrope pod nazivom "Sećanje i edukacija o holokaustu nad Romima (Roma-Memory)" zvanično je pokrenut u maju 2024. godine, sa planiranim trajanjem od dve godine. Program je osmišljen s ciljem podizanja svesti o istoriji Roma, njihovoj kulturi i tragičnom stradanju tokom holokausta.

Prva konferencija održana je 11. i 12. juna 2024. godine u Strazburu, u sklopu 17. sastanka dijaloga Saveta Evrope sa civilnim društvom Roma i Putnika, pod nazivom "Podučavanje o istoriji Roma: Sećanje, priznanje i edukacija o holokaustu nad Romima".

Roma-Memory projekat je ključan deo strategija EU i Saveta Evrope koje se fokusiraju na borbu protiv diskriminacije i anticiganizma, kao prioritetnog cilja u Strateškom okviru EU za jednakost, inkluziju i učešće Roma, kao i u Strateškom akcionom planu Saveta Evrope za inkluziju Roma (2020-2025).

Kroz ovaj projekat će biti formirana evropska koalicija koja će objediniti rad međuvladinih organizacija i romskih organizacija, s ciljem koordinacije inicijativa u oblasti sećanja na romski holokaust i edukacije o njemu.

Pored toga, projekat će unaprediti saradnju sa medijima, obrazovnim institucijama, kao i organizacijama mladih Roma, sa naglaskom na bolje informisanje javnosti o stradanju Roma tokom holokausta. Akcije u sklopu Roma-Memory programa imaju za cilj jačanje kapaciteta edukatora i novinara, te poboljšanje dostupnosti nastavnih alata za uvođenje romske istorije i holokausta u obrazovne sisteme država članica EU.

Ciljna grupa ovog projekta uključuje države članice EU, obrazovne institucije, kreatore politika, nastavnike, novinare, kao i romske organizacije civilnog društva, posebno one koje se bave omladinom.

Program Roma-Memory ima potencijal da značajno unapredi svest o romskom holokaustu i doprinese jačanju inkluzije Roma u evropskim društvima. Kroz obrazovanje i saradnju sa medijima, projekat teži da razbije predrasude i diskriminaciju prema romskoj zajednici, podsećajući na važnost sećanja na stradanja iz prošlosti.

(Telegraf/A.N.)