Pravičan i inkluzivan pristup obrazovanju romske dece - imperativ nadležnih institucija i organizacija

M. B.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: A.N.

Kancelarija Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu i Evropskim centrom za prava Roma, organizovao je konferenciju pod nazivom "Svetlo i senka – Romska deca u obrazovnom sistemu". U okviru dva panela, učesnici su diskutovali o izazovima i potrebnim koracima kako bi se osigurao ravnopravan pristup kvalitetnom obrazovanju za svu decu, uključujući romsku zajednicu.

Na početku konferencije, prisutnima su se obratili šef odseka za sprovođenje programa za inkluziju i antidiskriminaciju Saveta Evrope u Strazburu, Torsten Aflerbah, direktor Evropskog centra za prava Roma, Đorđe Jovanović, i šefica Odeljenja za ljudska i manjinska prava Ministarstva prosvete, Snežana Vuković. Učesnici iz nevladinog sektora i obrazovnih institucija podelili su svoja iskustva iz prakse, naglašavajući potrebu za većom podrškom romskoj deci i njihovim porodicama.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma, Dalibor Nakić, istakao je značaj rada pedagoških asistenata u obrazovnom sistemu, naglašavajući njihov doprinos u procesu obrazovne inkluzije Roma. On je podsetio da je Nacionalni savet osnivač Nacionalne asocijacije pedagoških asistenata (NAPA), organizacije koja aktivno radi na unapređenju obrazovnih mogućnosti za pripadnike romske zajednice. Kroz raznovrsne aktivnosti, NAPA teži da obezbedi ravnopravan pristup obrazovanju, podstakne akademske uspehe i pruži podršku mladim Romima na njihovom putu ka ličnom i profesionalnom razvoju.

Pored Nakića, konferenciji su prisustvovali i Zdravka Simić, nacionalna koordinatorka NAPA-e, Božidar Jovanović, član Odbora za obrazovanje i zakonski zastupnik NAPA-e, kao i Ljiljana Mihajlović, direktorka Kancelarije za inkluziju Roma Autonomne pokrajine Vojvodine.

Konferencija "Svetlo i senka" osvetlila je ključne izazove i prilike za poboljšanje obrazovnog sistema kada je reč o romskoj deci. Učesnici su istakli važnost zajedničkih napora svih aktera kako bi se osigurao pravičan i inkluzivan pristup obrazovanju, te podržali dalji napredak na ovom polju kroz saradnju između institucija, nevladinih organizacija i romske zajednice.

(Telegraf.rs/A.N.)