Oprez ove nedelje! RHMZ najavio opasnu pojavu, evo šta je pred nama

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Filip Plavčić, Shutterstock

Prema najnovijoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) pred nama je nedelja većih temperaturnih oscilacija. Vremenske oscilacije umnogome utiču na zdravlje i ne samo na ljude koji već imaju neke zdravstvene poteškoće, pa tako oprez nikako nije na odmet sada.

Pođimo redom, po danima prema najavi RHMZ.

Najtoplije danas i u četvrtak

Danas će jutro biti hladno, po kotlinama i dolinama reka, uglavnom na zapadu i jugu Srbije, mestimično magla. U toku dana malo do umereno oblačno sa sunčanim intervalima i osetno toplije.

Duvaće slab i umeren južni vetar, koji će do večeri pojačati prvo na jugu Banata i u donjem Podunavlju, a potom i u planinskim predelima jugozapadne Srbije.

Najniža temperatura od 3 do 13 °S, a najviša od 22 do 27 °S. U drugom delu noći u zapadnoj polovini Srbije naoblačenje s kišom i lokalnim pljuskovima.

Sutra ujutru i pre podne očekuje se naoblačenje s kišom će se brzo premeštati na istok. Posle podne i uveče delimično razvedravanje.

Četvrtak najtopliji dan ove nedelje

Četvrtak će, nakon jutarnje magle po kotlinama i dolinama reka, biti najtopliji dan u sedmici uz pretežno sunčano vreme i uz maksimalne temperature od 23 do 29 °S.

U donjem Podunavlju i na planinama kratkotrajno pojačanje južnog vetra.

Ipak, u toku noći i u petak ujutru sledi novo prolazno naoblačenje s kratkotrajnom kišom i padom temperature. Severozapadni vetar u pojačanju.

Tokom dana u Vojvodini razvedravanje, a uslova za kratkotrajnu kišu biće još u brdsko-planinskim predelima.

Od subote nam predstoji malo do umereno oblačno sa sunčanim intervalima i uz hladna jutra, a dnevna temperatura biće oko i malo iznad proseka za drugu dekadu oktobra.

Vremenske oscilacije mogu uticati na stanje

Valja podsetiti da i vreme umnogome ume da utiče na zdravlje. Naime, vremenske oscilacije smetaju kako hroničnim bolesnicima tako i zdravim ljudima. Nagli skok i nagli pad vremenske temperature nepovoljno utiče na organizam, te se mogu javiti glavobolje, hipertenzija, nervoza, razdražljivost.

Lekari apeluju da je neophodno uzimati terapiju na vreme, izbegavati fizički napor, ali i javiti se na vreme na pregled ukoliko osetite probadanje, nedostatak daha, lupanje srca…

Prof. dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Niš, objasnio je za Telegraf.rs da krvni pritisak i regulacija koja ide preko krvnih sudova variraju i tako dolazimo do pojma meteoropate, gde realno mnogi ljudi reaguju na promenu vremena.

- Krvni pritisak se menja zbog dinamike krvnih sudova. Promene ne pogoduju naročito hroničnim pacijentima, ne samo kardiovaskularnim nego i pacijentima koji imaju respiratorne tegobe. Mi sada nemamo visoke temperature, ali svakako slede meseci kada ćemo praviti grešku kada ulazimo u hladne prostorije koje su klimatiovane, a napolju bude preko 35 stepeni. To je šok za svakoga - objasnio je profesor Kostić.

Stručnjaci kažu da nema mesta panici, da se treba pridržavati saveta i uzimati terapiju. Ipak, osluškujte svoje telo koje vas može upozoriti na ozbiljnije probleme.

(Telegraf.rs)