Danas slavimo Svetu Efrosiniju: Zamonašila se prerušena u muškarca, a posle 38 godina ocu otkrila veliku tajnu

A. G.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: spc.rs

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik Svete Efrosinije, svetiteljke koja je postala monahinja uprkos tome što je bila žena.

Efrosinija je od malena vaspitavana u hrišćanskom duhu, ali je kao mlada odlučila da se ne uda, već da se posveti monaškom životu. Kada je došla u manastir blizu Aleksandrije, predstavila se kao evnuh pod imenom Izmaragd. Ubrzo je postala poznata po svojim molitvama i disciplini, nadmašivši druge monahe.

Nakon 38 godina provedenih u manastiru, Efrosinija se ponovo srela sa svojim ocem, koga nije videla od trenutka kada je napustila dom. Otac nije prepoznao svog izgubljenog deteta u monahu Izmaragdu, kome se poverio i ispričao svoju tugu zbog gubitka ćerke i bojazni da li je ona uopšte živa.

Prema legendi, Efrosinija je u tom trenutku otkrila ocu svoj pravi identitet. Ipak, od tuge i sažaljenja zbog njegovog bola, umrla je na licu mesta. Otac se zatim, potresen događajem, zamonašio u istom manastiru. Deset godina kasnije, nakon njegove smrti, sahranjen je u isti grob sa svojom ćerkom.

Vernici i danas posećuju njihov grob, verujući da molitva na tom svetom mestu donosi isceljenje, naročito bolesnima i onima koji su slabi, bilo telesno ili duhovno. Tradicija kaže da oni koji nisu u mogućnosti da posete ovaj grob, treba danas da odu u crkvu i pomole se Svetoj Efrosiniji. Predanje tvrdi da ona svima koji joj se obraćaju iskrenom molitvom daruje mir i snagu.

(Telegraf.rs)