Obuka tenkovskih posada Vojske Srbije za upotrebu tenka T-72MS

M. L.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: mod.gov.rs

Na poligonima i vežbalištima u okolini Niša u toku je obuka dela profesionalnog sastava Kopnene vojske roda oklopnih jedinica na tenkovima T-72MS.

Obuku prolaze pripadnici tenkovskih bataljona iz brigada Kopnene vojske, čije je osnovno borbeno sredstvo tenk M-84, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

Kako je navedeno, cilj je da tenkisti Vojske Srbije budu osposobljeni za borbenu upotrebu oba tipa tenka, čime se obezbeđuje zamenjivost sastava i unapređuje žilavost i borbena otpornost oklopnih jedinica u operacijama.

U skladu s programom višemesečnog obučavanja, tenkisti su u prvoj fazi stekli znanja o mogućnostima upotrebe, modernizovanim podsistemima i osnovnom održavanju tenka T-72MS, da bi sada realizovali taktičku obuku u terenskim uslovima.

Akcenat u ovoj fazi je na uvežbavanju taktičkih radnji u pripremi i realizaciji marša i izviđanja i izvođenja borbenih dejstava u susretu sa protivnikom, uz integraciju vatrenih i taktičkih postupaka svih članova posade.

U narednim etapama obuke, tenkiste očekuju pripremna i školska gađanja, a potom i taktičke vežbe i bojeva gađanja, kada će biti u prilici da u praksi provere svoja znanja i veštine u integraciji vatre i manevra i uvere se u borbene mogućnosti ovog složenog borbenog sredstva, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)