Muškarac pao sa visine, nije imao šanse, porodica rekla najteže "DA": Njegovi organi spasili 2 života u Nišu

M. L.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: KC Niš

Nakon gotovo petogodišnje pauze, na koju je i pandemija korona virusa itekako uticala, u niškom Univerzitetskom kliničkom centru, ovog vikenda, uspešno je urađena kadaverična eksplantacija organa, nakon koje je multidisciplinarni tim lekara ove zdravstvene ustanove, u svojim operacionim salama, odmah obavio i transplantaciju dva bubrega, dok su srce i rožnjače uspešno transplantirani u beogradskim zdravstvenim ustanovama.

U eksplantaciji organa, učestvovali su kardiohirurzi IKVB "Dedinje", oftalmolozi UKC Srbije, kao i urolozi, vaskularni hirurzi i anesteziolozi UKC Niš, a nakon obavljene transplantacije bubrega, pacijenti će neprekidno biti praćeni od strane niških nefrologa.

Zahvaljujući ogromnoj hrabrosti, ljudskosti i empatiji porodice donora, neprekidnom radu čitavog tima za transplantaciju, počev od obrade i pripreme pa sve do realizacije i odlične organizacije i logistike Uprave UKC Niš, pet osoba dobilo je šansu za novi, kvalitetniji život.

Pacijent, koji je ovde bio hospitalizovan zbog jako teških višestrukih povreda zadobijenih nakon pada sa visine, a koji je nažalost bio bez ikakvih izgleda za oporavak, nakon pristanka porodice da se obavi kadaverična transplantacija, donirao je srce, oba bubrega i rožnjače.

Iako je, kako navodi, koordinator niškog tima za transplantaciju, specilalista anesteziologije, dr Goran Milošević, doba korone dosta usporilo, ako ne i zaustavilo obavljanje kadaveričnih transplantacija, ističe da je ovo dokaz da se situacija polako normalizuje, kao i da je čitav tim uvekk spreman.

- Moram da naglasim i da posebnu pažnju skrenem upravo na čitav proces obrade i pripreme, od čega su najbitnije porodice potencijalnih kadaveričnih donora i razgovor sa njima, koji su u ovakvim trenucima naravno jako emotivni. Potrebno je da im uz potpuno razumevanje za njihova osećanja, objasnite, da će njihov pristanak za doniranje organa člana porodice, koji se u tom trenutku nalazi u jako teškom stanju i bez šansi za oporavak, za nekog drugog biti možda jedina šansa za preživljavanje, pojašnjava koordinator, dr Milošević i dodaje da je pristanak porodice, naravno, najbitniji, ali i da su svi sledeći koraci već dobro uigrana procedura, koju lekari i zaposleni u niškom Univerzitetskom kliničkom centru fantastično obavljaju i sjajno sarađuju sa kolegama iz drugih ustanova.

I prvi čovek niškog UKC-a, prof. dr Zoran Perišić kaže da je ponosan na ceo transplantacioni tim, koji je, u ovom slučaju, činilo preko šesdesetak zaposlenih lekara, sestara i tehničara i pomoćnog osoblja.

- Ponosan sam što smo kao Ustanova pokazali spremnost i ozbiljnost da reagujemo u trenutku i srce mi je puno što je porodica donora pokazala ljudskost, empatiju i dobročinstvo u najtežim trenucima za njih. – Sve što je bilo potrebno, vezano za ovu, tako bitnu, kadaveričnu transplantaciju, koju smo iz već znanih razloga, nakon gotovo pola decenije, ponovo obavili u niškom Univerzitetskom kliničkom centru, ali i za samog pacijenta- donora, ja sam, odnosno mi kao Uprava, učinili i želim da izrazim ogromnu zahvalnost i porodici i svim zaposlenima koji su učestvovali u procedurama, kako eksplantaciji, tako i transplantacijama, dodao je on. – Pacijenti kojima su transplantirani bubrezi, dva muškarca, starosti 65 i 55 godina, trenutno su stabilnih vitalnih parametara i potrebno je određeno vreme, da vidimo konačni ishod, a koji će, iskreno se nadam, biti povoljan za obojicu, nakon čega će moći da imaju normalan i kvalitetan život.

Sem transplantiranih bubrega u niškom UKC, pacijentu Instituta „Dedinje“, uspešno je transplanirano srce, pacijentu druge zdravstvene ustanove rožnjača, dok bi, prema nezvaničnim informacijama, druga rožnjača, trebalo da bude presađena detetu.

(Telegraf.rs)