Građani oduševljeni akcijom Ministarstva zdravlja i organizacijom preventivnih pregleda: Ovo je savršeno!

E. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Za prva tri sata akcije preventivnih pregleda u UKCS pregledano više od 200 građana

U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS) je za prva tri sata akcije bespaltnih preventivnih pregleda, koja je danas nastavljena, pregledano više od 200 pacijenata, izjavio je direktor Klinike za kardiologiju dr Goran Stanković.

Odziv građana je ponovo prevazišao sva očekivanja, do 11 sati više od 12.500 obavilo je preglede, urađeno je 50.000 analiza, 20.000 tumor markera. Koliko su građani zadovoljni, pokazuju i njihove reakcije

-Ovo je savršeno, stvarno. Umesto čekanja u Domu zdravlja, ovde sve završim odjednom, jako brzo. Ovo je savršeno, zaista. Treba pohvaliti naše zdravstvo, ministra i državu i sve, jer misle na svoj narod rekla je jedna od građani koja je obavila pregled u KCS.

Dr Goran Stanković kako je za Tanjug rekao, svi hronični pacijenti dobiti i savete ukoliko je potrebna promena terapije ili eventualne upute za dalju dijagnostiku.

“Tu nam je i služba urgentne kardiologije da odmah pomognemo. Bilo je dvoje pacijenata koji su imali visok krvni pritisak tako da smo njih zadržali da im kontrolisano prvo oborimo taj pritisak, a onda da nastavimo sa daljim dijagnostičkim pregledima. Takođe, imali smo pacijenta sa aritmijom srca zbog koje smo bili zabrinuti pa smo ga ostavili na posmatranju”, naveo je Stanković.

Ukazao je na činjenicu da je značaj preventivnih pregleda u tome što građani dođu na rutinski pregled i usput dobiju korisne informacije i dalju dijagnostiku, ukoliko je potrebna.

“U čitavom svetu gotovo polovina smrtnih slučajeva izazvana je kardiovaskularnim bolestima. Unutar tog spektra bolesti svi imamo aterosklerozu u određenom stepenu kao prirodnu degenerativnu bolest. Međutim, ukoliko neko ima genetske predispozicije on ranije dobije progresiju bolesti i češće ima srčani ili moždani udar”, naglasio je on.

Stanković dalje pojašnjava da je zbog toga uloga preventivnih pregleda ogromna, posebno za mlađe građane, jer se može na vreme pomoći pacijentu.

“Starijim pacijentima govorimo da ukoliko su imali srčani udar posle toga ostave cigarete i time su već za 50 odsto smanjili šanse za novi infarkt”, naglašava on.

U okviru današnjih pregleda svi građani mogu od 8 do 17 časova, bez zdravstvenog osiguranja i bez zakazivanja da obave kardiološke i urološke preglede, izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, da urade tumor markere PSA za muškarce i CEA, CA 19-9, i AFP, kao i analizu prosečnog nivoa šećera u krvi (hba1c ).

Ono što je takođe omogućeno građanima koji danas dođu na preventivne preglede je i vakcina protiv sezonskog gripa, a za prva tri sata od početka akcije interesovanje za imunizaciju je veliko.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u domovima zdravlja u Srbiji zvanično počinje sutra.

Ministarstvo zdravlja je akciju preventivnih zdravstvenih pregleda obnovilo u maju ove godine, u cilju rane dijagnostike i prevencije obolevanja i od tada je preglede obavilo 205 hiljada građana, kojima je urađeno više od milion pojedinačnih pregleda, analiza ili zdravstvenih inervencija.

(Telegraf.rs/Tanjug)