Fenomenalan odziv! Do 11 časova preventivne preglede obavilo 12.500 građana, urađeno 50.000 analiza

E. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Preventivne preglede do 11 časova obavilo je 12.500 građana u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, te je urađeno 50.000 analiza, navode iz Ministarstva zdravlja.

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, u prilici su da u periodu od 8 do 17 časova obave kardiološki i urološki pregled, izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, tumor markere PSA za muškarce kao i CEA, CA 19-9, i AFP, i da urade analizu prosečnog nivoa šećera u krvi u poslednja 2 do 3 meseca (hba1c ).

Pored toga, u okviru ove akcije, građanima će biti omogućeno da u nedelju prime sezonsku vakcinu protiv gripa, dok vakcinacija u našim domovima zdravlja zvanično počinje u ponedeljak, 7.oktobra.

Ministarstvo zdravlja akciju preventivnih zdravstvenih pregleda obnovilo u maju ove godine, u cilju rane dijagnostike i prevencije oboljevanja. Veliko interesovanje građana najbolje ilustruje podatak da je tokom osam dana ove akcije, preglede obavilo 205 hiljada građana, kojima je urađeno više od milion pojedinačnih pregleda, analiza ili zdravstvenih intrevencija.

Kompletan spisak zdravstvenih ustanova u kojima se obavljaju preventivni pregledi možete pogledati OVDE.