Na današnji dan rođena je najodlikovanija žena u istoriji ratovanja - Milunka Savić: Na grob položeni venci

E. H.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Beoinfo

Na današnji dan, pre 51 godine, preminula je najodlikovanija žena-učesnica Prvog svetskog rata Milunka Savić. Grad Beograd i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 svečanim činom polaganja venaca seća se naše najveće heroine, koja počiva u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

U ime Grada Beograda, venac na grob Milunke Savić položio je Igor Jovanović, zamenik predsednika Skupštine grada.

- Odajemo počast heroini iz Prvog svetskog rata i balkanskih ratova, kao i ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Milunka Savić nije bila samo hrabra žena. Ona je predstavljala sve one koji su se, bez obzira na prepreke, borili za bolju budućnost svog naroda. Naša obaveza je da se sećamo njenog doprinosa, njenog hrabrog duha i požrtvovanja koje je pokazala tokom rata. Njen život je primer da su snaga i hrabrost svojstveni svima, bez obzira na pol, i podseća nas na važnost ravnopravnosti i jednakosti - rekao je za Beoinfo Igor Jovanović.

Polaganje venaca na njen grob nije samo čin sećanja, već i poziv svima nama da čuvamo vrednosti za koje se borila, naglasio je Jovanović.

- Milunka Savić je inspiracija za nove generacije da se bore za pravdu, slobodu i dostojanstvo - zaključio je on.

Vence su položili i državni sekretari Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva kulture, te predstavnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, ambasada Rusije i Mađarske, brojnih udruženja i poštovaoci lika i dela Milunke Savić.

(Telegraf.rs)