Kako komunicirati nauku: Masterklas naučnog časopisa Nature u Beogradu

A. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Promo/ Zoran Petrović/NITRA

Pod pokroviteljstvom BIO4 Kampusa u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održan je masterklas prestižnog naučnog časopisa Nature, kojem je prisustvovalo više od 180 srpskih naučnika i istraživača. Tema masterklasa bila je komunikacija nauke i naučnih rezultata u javnosti, a ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović obratila prisutnima se na početku ove celodnevne radionice.

-Sposobnost da jasno i efikasno prenesemo svoja naučna saznanja nije samo pitanje širenja znanja – ona ima moć da promeni živote, oblikuje javne politike i inspiriše buduće generacije - istakla je dr Begović.

Foto: Promo/ Zoran Petrović/NITRA

-Naš rad, ma koliko revolucionaran, može imati pravi uticaj samo ako dopre do ljudi koji od njega mogu imati koristi. Danas, možda više nego ikad, ključno je da javnost razume vrednost nauke, naročito u svetu koji je često preplavljen dezinformacijama i sumnjama - navela je.

Ministarka je rekla da ova radionica, pod vođstvom stučnjaka Nature časopisa dr Džefrija Robensa, predstavlja sjajnu priliku da naučnici usavrše te veštine, da nauče kako da ispričaju priču o svojoj nauci na način koji će odjeknuti među širom publikom.

Foto: Promo/ Zoran Petrović/NITRA

-Bilo putem medija, javnih platformi ili direktnog angažmana u društvu, komunikacija nauke nije samo prevođenje podataka u reči – to je prenošenje uzbuđenja, mogućnosti i ljudskog uticaja onoga što radimo - kazala je dr Begović.

-Treba da budemo ponosni na našu naučnu zajednicu. Imamo briljantne umove, istraživače koji imaju kapacitet da daju značajan doprinos globalnoj naučnoj sceni - rekla je ministarka, dodavši da će znanje i veštine koje će dr Robens tokom ovog masterklasa podeliti pomoći da se naši istraživači još vidljivije pozicioniraju na svetskoj pozornici, osiguravajući da Srbija nastavi da bude prepoznata po svojoj inovativnosti, posvećenosti nauci i svom vizionarskom pristupu.

Foto: Promo/ Zoran Petrović/NITRA

-Iskoristimo ovu priliku da ojačamo ne samo naše znanje, već i naše glasove, i neka svet čuje o izuzetnoj nauci koja se ovde stvara - poručila je ministarka.

(Telegraf.rs/PR)