Dodeljena nagrada "Prosvetitelj": Za najboljeg nastavnika proglašen Mladen Šljivović

E. K.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Printscreen RTS

Nastavnik fizike u zaječarskoj gimnaziji Mladen Šljivović pobednik je prvog "Prosvetitelja", koji predstavlja simbol zahvalnosti za izuzetan doprinos u obrazovanju, inovativne metode nastave i podsticanje ljubavi prema učenju među mladima.

Nagrada ima za cilj da prepozna i nagradi izvanredne učitelje, nastavnike i vaspitače koji su svojim radom ostavili dubok uticaj na obrazovanje i razvoj budućih generacija u Srbiji.

- Ova nagrada ima za cilj da bude i zaštitnik profesije, jer je usmerena na poštovanje svih nastavnika koji streme visokim etičkim standardima i kvalitetu obrazovanja. Kroz ovo prestižno priznanje, želimo nastavnike što više da inspirišemo da budu kreativni i inovativni. Osim toga, ideja je da ih predstavimo kao osobe koje su, zbog svog znanja i umeća, u društvu prepoznate po svom integritetu - poručio je profesor Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije Alek Kavčić, koja već godinama radi na unapređenju obrazovanja u Srbiji.

Potpredsednik SANU i akademik Miodrag Marković istakao je da je ta ustanova od samog osnivanja bila posvećena obrazovanju, a da je tako ostalo sve do danas.

- Nagrada ima za cilj jačanje društvene svesti o značaju i važnosti učiteljskog i nastavničkog posla. Nadam se da će ona poboljšati uslove za rad i povećati interesovanje za takvu vrstu profesije, koje se gotovo potpuno izgubilo - poručio je Marković.

Među više od hiljadu prijava, u polufinale takmičenja za najboljeg prosvetitelja ušlo je 15 najboljih prosvetnih radnika, koji su odabrani na osnovu svoje posvećenosti, inovativnosti i uticaja na lokalnu zajednicu.

Od njih petnaest, izdvojilo se četvoro finalista, a to su: učiteljica Tamara Ostojić Gregus iz Novog Sada, nastavnik matematike Andreja Pavlović iz Smedereva, vaspitačica Vesna Stanimirović iz Sremske Mitrovice i nastavnik fizike Mladen Šljivović iz Zaječara.

Za pobednika prvog "Prosvetitelja" Srbije žiri je izabrao nastavnika Mladena Šljivovića, nastavnika fizike u Gimnaziji u Zaječaru.

Ponekad mi je teško ali znam da nisam sam

Mladen Šljivović kaže da nagradu posvećuje svim finalistima i dodaje da iako mu je ponekad teško da se bavi ovim poslom, oni su ti koji mu daju vetar u leđa.

- Znam da nisam sam - rekao je Šljivović.

Na svečanosti u sali Srpske akademije i umetnosti svi finalisti su predstavljeni kroz kratke filmove, posle čega je je proglašen dobitnik glavne nagrade od milion dinara, kao i četiri dobitnika pratećih nagrada od po 100.000 dinara, piše RTS.

Dobitnici nagrada dužni su da svoj nagradni fond od 100.000 dinara potroše na sledeći način: 40 odsto iznosa novčane nagrade je lični deo i nagrađeni ga troše kako žele, dok 60 odsto iznosa novčane nagrade nagrađeni su dužni da ulože u finansiranje jednog svog projekta iz oblasti obrazovanja.

Publika je imala priliku da svojim glasovima na sajtu "Prosvetitelj" izabere svog favorita, i to je ove godine nastavnik Mladen Đuričić. Škola u kojoj Mladen predaje, gimnazija "Žarko Zrenjanin" u Vrbasu zbog toga je ponela titulu "Svetionik obrazovanja''.

Profesor Aleksandar Kavčić je nagradu "Počasni Prosvetitelj", nagradu za životno delo u oblasti obrazovanja mladih, uručio prof. dr Vojislavu Andriću.

Skulptura "Prosvetitelj", rad skulptora Bogdana Dobrote, predstavlja figuru nastavnika, koji jednom rukom drži knjigu, kao simbol znanja, a iz dlana druge ruke izranja zvezda, kao simbol đaka koji se tokom školovanja osnažuju da pronađu svoj put i mesto u svetu. Ova nagrada simboliše nastavničku profesiju i njen značaj za budućnost Srbije.

(Telegraf.rs/RTS)