Počinje kampanja sa ciljem većeg obuhvata imunizacije dece protiv HPV

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto:Shutterstock

Udruženje za borbu protiv raka grlića materice „Progovori“ zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Radio-televizijom Srbije danas pokreću nacionalnu kampanju „Hoću“ koja ima za cilj veći obuhvat imunizacije školske dece protiv Humanog Papiloma virusa (HPV) i smanjenje broja obolelih od raka grlića materice.

Gorica Ðokić iz Udruženja „Progovori“ kaže za Tanjug da se u Srbiji od juna 2022. godine sprovodi imunizacija protiv HPV, glavnog uzročnika raka grlića materice.

"Vakcina je besplatna za sve devojčice i dečake uzrasta od 9 do 19 godina. Međutim, dosadašnji obuhvat je vrlo skroman, čak i zabrinjavajući, jer je zaštićeno svega 6 odsto ciljane populacije", navodi Đokić.

Ona navodi da su poslednji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije da je za protekle dve godine prvu dozu vakcine primilo ukupno 43.476 dece uzrasta od 9 do 19 godina, od toga 32.533 devojčica (75 odsto) i 10.943 dečaka (25 odsto).

Podaci takođe pokazuju da je najveći obuhvat vakcinisane dece uzrasta 9 do 19 godina postignut na teritoriji Zaječarskog, Borskog, Južnobačkog, Moravičkog okruga i Beograda, dok je najniži obuhvat na teritoriji opština Novi Pazar i Tutin, kao i na teritoriji Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

“Iz tog razloga danas pokrećemo nacionalnu kampanju „Hoću“ koja ima za cilj veći obuhvat imunizacije školske dece protiv HPV i smanjenje obolelih od raka grića materice”, istakla je Ðokić i dodala da je u okviru kampanje snimljen i spot „Hoću“.

Glavni uzročnik raka grlića materice je Humani Papiloma Virus (HPV).

Međutim, i pored toga što protiv ovog oboljenja postoji dvojaki način prevencije - imunizacija i redovni ginekološki pregledi, Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, od kojeg godišnje oboli gotovo 1.500 žena, a više od 700 izgubi bitku sa ovom bolešću.

Đokić ističe da Srbija, sa negativnim prirodnim priraštajem, ne može da dozvoli da svakog dana dve žene umru od karcinoma grlića materice, kada rešenje problema postoji, jer je rak grlića materice jedini rak koji možemo prevenirati imunizacijom.

(Telegraf.rs/Tanjug)