Mladen, nastavnik fizike iz Zaječara, prvi je dobitnik nagrade "Prosvetitelj": "Znam da nisam sam"

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/Marko Đoković

Prva srpska nastavnička nagrada "Prosvetitelj" uručena je večeras u Srpskoj akademiji nauke i umetnosti nastavniku fizike u zaječarskoj gimnaziji Mladenu Šljivoviću, kao simbol zahvalnosti za izuzetan doprinos u obrazovanju, inovativne metode nastave i podsticanje ljubavi prema učenju među mladima.

Nagradu, koja ima za cilj da prepozna i nagradi izvanredne učitelje, nastavnike i vaspitače koji su svojim radom ostavili dubok uticaj na obrazovanje i razvoj budućih generacija u Srbiji, pokrenula je Fondacija "Alek Kavčić".

U trci za nagradu bilo je 1.000 nominacija, a učešće je svojim radovima potvrdilo 200 nastavnika, učitelja i vaspitača iz cele zemlje, od kojih se 15 plasiralo u polufinale, a četvoro u finale.

Potpredsednik SANU i akademik Miodrag Marković istakao je da je ta ustanova od samog osnivanja bila posvećena obrazovanju, a da je tako ostalo sve do danas.

"Nagrada ima za cilj jačanje društvene svesti o značaju i važnosti učiteljskog i nastavničkog posla. Nadam se da će ona poboljšati uslove za rad i povećati interesovanje za takvu vrstu profesije, koje se gotovo potpuno izgubilo", poručio je Marković.

"Ponekad mi je teško da se bavim ovim poslom"

Mladen Šljivović kaže da nagradu posvećuje svim finalistima i dodaje da iako mu je ponekad teško da se bavi ovim poslom, oni su ti koji mu daju vetar u leđa.

"Znam da nisam sam", rekao je on.

Nastavnik fizike dobio je plaketu i novčanu nagradu u iznosu od milion dinara, a preostalih troje finalista dobilo je po 100.000 dinara i to učiteljica Tamara Ostojić Gregus iz Novog Sada, nastavnik matematike Andreja Pavlović iz Smedereva i vaspitačica Vesna Stanimirović iz Sremske Mitrovice.

Dobitnici nagrada dužni su da svoj nagradni fond potroše tako da 60 odsto dobijenog iznosa, u roku od godinu dana, ulože u poboljšanje obrazovanja kroz finansiranje jednog od svojih projekata.

Nagrada publike dodeljena je nastavniku Mladenu Đuričiću, a gimnazija "Žarko Zrenjanin" u kojoj on radi dobila je titulu "Svetionik obrazovanja".

Nagradu "Počasni Prosvetitelj" dobio je profesor Vojislav Andrić za životno delo u oblasti obrazovanja mladih.

Kriterijumi nagrađivanja bili su uticaj nastavnika na kvalitet obrazovanja, inovacije u nastavi, rezultati učenika, kreativne nastavne aktivnosti koje razvijaju moralne vrednosti, uticaj na zajednicu, unapređenje nastavničke profesije, kao i različite nagrade i priznanja koja je nastavnik dobio na različitim nivoima.

(Telegraf.rs/Tanjug)