Srpski "mirovnjaci" vratili se u zemlju posle više od 6 meseci

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije

Pripadnici Vojske Srbije koji su od marta ove godine bili angažovani u sastavu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici vratili su se u zemlju, nakon uspešnog učešća u toj mirovnoj operaciji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

''Reč je o osoblju srpske vojne bolnice, koja obezbeđuje prvu i drugu liniju zdravstvene zaštite snaga Ujedinjenih nacija, hitne hirurške i druge intervencije, osnovnu stomatološku zaštitu i evakuaciju povređenih'', navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su pripadnici VS u prethodnih šest meseci uspešno realizovali sve zadatke u skladu s mandatom misije, i da su tako potvrdili visoke standarde postupanja pripadnika Vojske Srbije u mirovnim operacijama i kvalitet kadra sanitetske službe.

''Zamenio ih je novi kontingent Vojske Srbije, koji je juče stigao u prestonicu Centralnoafričke Republike, Bangi, gde se naša vojna bolnica nalazi'', navodi se u saopštenju.

Učešće u mirovnoj operaciji UN u CEntralnoafričkoj Republici Vojska Srbije započela je 2014. godine upućivanjem medicinskog i nemedicinskog osoblja, a trenutno u misiji angažuje potpuno autonomnu i samoodrživu vojnu bolnicu nivoa 2+, štabne oficire i vojne posmatrače, saopšteno je iz Vojske Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)