Radionica za pedagoške asistente kao ključ za bolju integraciju povratničkih porodica

E. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: NSRNM

U okviru projekta "Jednake šanse za sve – podizanje svesti o važnosti reintegracije povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji u Srbiji", Nacionalna asocijacija pedagoških asistenata (NAPA) u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, a uz finansijsku podršku Komesarijata za izbeglice i migracije RS, organizovala je radionicu za pedagoške asistente u prostorijama Nacionalnog saveta Roma.

Cilj programa je unapređenje kapaciteta pedagoških asistenata zaposlenih u obrazovnim ustanovama širom Srbije za rad sa porodicama koje su vraćene po osnovu Sporazuma o readmisiji.

Program promoviše sinergiju na lokalnom nivou i individualan pristup radu sa decom iz povratničkih porodica. Učesnici radionice su se upoznali sa aktivnostima Komesarijata za izbeglice i migracije, s posebnim fokusom na važnost prilagođenog pristupa svakoj porodici.

Pored brojnih pedagoških asistenata, radionici su prisustvovali i predstavnici GIZ-a, Stalne konferencije gradova i opština, kao i Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine.

Ova radionica predstavlja značajan korak ka uspešnijoj integraciji povratnika u celokupno društvo.

Kroz unapređenje stručnih kapaciteta pedagoških asistenata, postavlja se temelj za stvaranje jednakih šansi za sve, posebno za decu iz povratničkih porodica, kojoj je podrška u obrazovanju i svakodnevnom životu od suštinske važnosti.

(Telegraf.rs / A. N.)