Od ova 4 kriterijuma zavisi koji ćete biti rod u vojsci: Ministarstvo odbrane otkriva kako sve izgleda

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Miloš Savić/bs

Obavezni vojni rok vraća se, po svemu sudeći u septembru sledeće godine, a pre nego što odu u vojsku, regrut će proći niz ispitivanja od lekarskog pregleda preko psiholoških i laboratorijskih testiranja do specijalističkih pregleda na osnovu indikacija lekara. Kako izgleda kompletna procedura prijema u kasarnu objasnili su u Ministarstvu odbrane.

Polako se slažu sve kockice u vezi sa vraćanjem obaveznog služenja vojske, a najbitniji deo te slagalice stiže, prema najavama, u martu kada bi Vlada trebalo da izađe pred parlament sa predlogom zakona na tu temu. Obavezni vojni rok trajaće 75 dana, a dok ne obuče maslinasto-zelenu uniformu, regrut će imati i niz obaveznih pregleda.

Foto: Nikola Anđić

Sve počinje od lokalne samouprave

U Ministarstvu odbrane ističu da se celokupna procedura uputa na služenje vojnog roka, "od dobijanja poziva za lekarski pregled do upućivanja u kasarnu, reguliše u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi".

- Pre upućivanja na služenje vojnog roka, regrut od centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu kod kog se vodi u evidenciji prema mestu prebivališta dobija poziv za lekarski pregled u nadležnim vojnozdravstvenim ustanovama - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Niz pregleda i testiranja

Nakon toga regrut se susreće sa nizom pregleda.

- Potom se upućuju na psihološko testiranje i lekarske preglede, poput laboratorijskih ispitivanja, oftalmološkog pregleda, ORL pregleda, kao i drugih specijalističkih pregleda na osnovu indikacija lekara - navode u Ministarstvu odbrane.

Na osnovu pregleda ocena sposobnosti

Svi ti pregledi i testiranja vode ka odgovoru na ključno pitanje koje interesuje sve regrute pre odlaska u vojsku: "U kojem rodu ću služiti?"

Foto: Nikola Anđić

- Nakon izvršenih lekarskih pregleda, regrutna komisija donosi ocenu sposobnosti regruta za vojnu službu i određuje rod odnosno službu i vojnoevidencionu specijalnost (VES) - poručuju u Ministarstvu odbrane.

Četiri kriterijuma za određivanje roda vojske

Kako kažu, ta odluka se donosi na osnovu:

  • psihofizičke sposobnosti regruta određene na lekarskim pregledima i psihološkim ispitivanjima,
  • potreba Vojske Srbije za specijalnostima
  • obrazovanja i stručne sposobnosti regruta
  • želje regruta da bude regrutovan u određeni rod odnosno službu

Svako prolazi i bezbednosnu proveru

Inače, kako su do sada izgledali pregledi za prijem u vojsku ispričao je za "Blic" dobrovoljac Vuk Damnjanović (30) koji se prošle godine prijavio za maslinasto-zelenu uniformu.

Kako je rekao, prošao je detaljne lekarske i psihofizičke testove, ali i bezbednosnu proveru pošto su iz vojnog odseka "pitali čak i komšije" za njega.

Posle obaveznog vojnog roka - vojne vežbe

Treba znati da regruti kada završe obavezni vojni rok neće se u potpunosti odužiti države pošto će ih, prema najavama, Ministarstvo odbrane u narednih pet godina zvati na vojne vežbe koje će trajati 15-16 dana godišnje ili ukupno 90 dana.

Ko uloži prigovor savesti služiće najmanje duplo duže

Ko uloži prigovor savesti služiće civilno vojsku koja će u tom slučaju trajati najmanje 155 dana, a možda i duže kako je najavio premijer Miloš Vučević.

- Nećemo dozvoliti nepravedan odnos s kraja dvehiljaditih kada su oni koji civilno služe išli u obdaništa i gerontološke centre i tamo bili po pola sata, sat vremena, popiju kafu i onda idu kući, idu levo-desno, a ovi momci koji su bili u kasarnama su zaista služili vojni rok - poručio je Vučević.

(Telegraf.rs/Blic)