Danas je Sveti Jevstatije Plakida, zaštitnik lovaca i lova: Valja uraditi ovo za sreću

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Trećeg dana oktobra Srpska pravoslavna crkva obeležava dan posvećen Svetom velikomučeniku Jevstatiju, rimskom vojskovođi u vreme careva Tita i Trajana.

Rođen je pod imenom Plakida.

Dok je bio jednom prilikom u lovu dođe glas Gospodnji Plakidi, koji mu je govorio da ide hrišćanskom svešteniku i da se krsti. Na krštenju dobio je ime Jevstatije, njegova žena – Teopistija (Bogoverna), a njihovi sinovi – Agapije i Teopist. Po krštenju Jevstatije je otišao na ono mesto gde se javilo otkrovenje i kleknuvši zablagodario je Bogu što ga je priveo istini. Opet mu se javio glas Gospodnji i najavio mu stradanje za ime Njegovo i ukrepio ga.

Jevstatije je tajno napustio Rim sa porodicom s namerom da se povuče među prost narod i da u nepoznatoj i skromnoj sredini posluži Bogu. Čim je prispeo u Egipat, navališe na njega iskušenja. Zli varvarin oteo mu je ženu, a oba sina uhvatile zveri i odnele. Ipak, ubrzo taj varvarin je poginuo, a decu mu od zveri spasili čobani.

Jevstatije se nastanio u nekom selu egipatskom i tu kao najamnik seoski proživeo petnaest godina. Posle toga napadoše varvari na Rimsko carstvo, i car Trajan je žalio što mu nema hrabrog vojvode Plakide koji je gde god je ratovao pobedu odnosio.

Poslao je car dva svoja oficira da po celom carstvu traže velikog vojvodu. Po Božjem promislu ti oficiri našli su Jevstatija i doveli ga caru. Jevstatije je skupio vojsku i pobedio varvare. Na putu natrag za Rim pronašao je svoju ženu i oba sina. Kada je došao u Rim, car Trajan je umro, a car Adrijan na prestolu. Kad je Adrijan pozvao vojvodu Jevstatija da prinese žrtve bogovima, Jevstatije mu reče, da je on hrišćanin. Car ga je bacio na muke zajedno sa ženom i sinovima. Kako im zveri ne naškodiše ništa, baciše ih u usijanog metalnog vola. Trećeg dana izvadiše njihova tela mrtva, ali od ognja nepovređena. Tako je ovaj slavni vojvoda dao i „Ćesaru ćesarevo i Bogu Božje”, i preselio se u večno Carstvo Hrista Boga.

Tri dana posle smrti narod je, u znak zahvlanosti za sve što je ovaj dobri čovek učinio, preneo telo Jevstatije i njegove porodice i sahranili ih po hrišćanskim običajima. Sveti Jevstatije od pamtiveka se praznuje kao zaštitnik lova i lovaca u Srbiji. Veruje se da se danas valja prošetati po šumama i livadama u njegovu čast jer će tako svakoga pratiti dobra, “lovačka”, sreća.

Sveti velikomučenik Jevstatije:

Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.

(Telegraf.rs / Mitropolija)