Ambasador Hil: Pravda za sve i pristup pravnoj pomoći je osnovni stub demokratije

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Telegraf.rs

Ambasador SAD Kristofer Hil prisustvovao je danas u Beogradu "Forumu o besplatnoj pravnoj pomoći". Hil je ocenio da je tema današnjeg foruma jedna od najosnovnijih elemenata demokratije te da je upravo mogućnost da pravo i pravda budu dostupni svakom čoveku bez obzira na materijalne mogućnosti merilo kvaliteta pravnog sistema.

- Šta je, na kraju krajeva, demokratija? To je složen balans između prava pojedinaca i moći države. I svaki dan, bez obzira na to kakva demokratija postoji, u kojoj god zemlji se nalazite, uvek je izazov uskladiti prava pojedinca s moći države.

Hil je istakao da, područje koje smatra verovatno najvažnijim u ovom nastojanju je pitanje jednake zaštite.

- Građani imaju pravo na jednaku zaštitu prema zakonu. To ne možete ostvariti ako, kao građanin, uđete u sudnicu i nemate pravnu pomoć, adekvatnu pravnu pomoć - istakao je.

Naveo je i da je veoma ponosam na ulogu koju je USAID imala u programu "Pravda za sve".

- Ovaj program zaista osvetljava ovaj aspekt srpske demokratije, da možda možemo pomoći Srbiji u implementaciji svega ovoga. Kada stavimo sve na stranu, zapravo, ovo je osnovno pitanje: može li Srbija da upravlja pitanjem balansiranja moći države i prava pojedinaca?

Ističe da USAID želi da informiše i obrazuje sve građane Srbije, uključujući najugroženije grupe koje često nemaju, ili osećaju da nemaju pristup i prava na adekvatnu reprezentaciju, i stoga puteve ka pravdi.

- Pokušavamo da premostimo razlike u pružanju usluga kroz podršku univerzitetima, pravnim klinikama i drugim sredstvima. Ponovo, to se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama svaki dana, gde se trudimo da obezbedimo ljudima adekvatan i ravnopravan pristup sudovima - navodi Hil.

Dodao je da je zakon iz 2019. godine Besplatnoj pravnoj pomoći veoma pozitivan, ali da je trebalo vremena da se obezbedi finansiranje te da se sada vidi da je napravljen veliki napredak.

- Mislim da svaki građanin treba da im jednak pristup zakonu i to je ono što ovaj program želi da obezbedi - zaključio je ambasador Hil.

(Telegrasf.rs)