Da li svi vrtići i škole u Srbiji sutra prekidaju rad? Evo šta najavljuju prosvetni sindikati

M. L.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Razgovori premijera Miloša Vučevića sa predstavnicima sindikata prosvete o poboljšanju uslova rada prosvetnih radnika završeni su bez približavanja stavova dve strane, preneli su medijima predstavnici sindikata. Predsednik Vlade Miloš Vučević razgovarao je sa predstavnicima sindikata prosvete o poboljšanju uslova rada prosvetnih radnika.

Ono što je poznato je da će deo državnih škola i vrtića obustaviti rad, oni koji su članovi sindikata ili podržavaju rad istog, dok će privatni vrtići sutra raditi regularno.

Prema informacijama koje su medijima preneli predstavnici sindikata nije došlo do priližavanja stavova dve strane. Uoči zakazanog sastanka, članovi četiri reprezentativna sindikata okupili su se u Nemanjinoj ulici.

Sindikalci kažu da je krivični zakonik ušao u javnu raspravu i da će do kraja godine biti usvojen u Skupštini bez obzira na mišljenja iz Evropske komisije.

"Želimo da se povećanje odnosi na sve zaposlene u obrazovanju isto. Drugi zaključak da vlada neće, ne može da ispoštuje potpisan protokol. Kažu i da nema novca u sistemu plata, da Ministarsvo finansija ne može da izdvoji dodatan resurs, da nama poveća zarade u vezi sa protokolom koliko smo potpisali", rekao je Dragoslav Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

Unija sindikata prosvetnih radnika u saopštenju ističe da su izneli čvrst stav da ne pristaju ni na kakve podele među zaposlenima, pa ni na predlog da se nastavnom kadru plata poveća za 12, a nenastavnom osoblju za 8 odsto.

Reprezentativni sindikati prosvete najavili su prošle nedelje da će stupiti u jednodnevni štrajk 2. oktobra, za kada su u podne najavili i protestni skup ispred Skupštine Srbije i šetnju do Vlade Srbije.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije najavili su da 2. oktobra u školama neće biti nastave, a u predškolskim ustanovama neće biti prijema dece.

(Telegraf.rs/RTS)