"Tog dana poslednji put sam gledao svojim očima": Miroslav je imao 15 godina kad je našao granatu i oslepeo

N. S.
Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto: Za media

Radoznalost i dečja nesmotrenost promenila su Miroslavu Đorđeviću iz Bora život iz korena. Kao petnaestogodišnjak, na vojnom strelištu pronašao je neeksplodirane granate i municiju. Posle eksperimenta vađenja baruta ostao je slep. Samo pukom srećom njegova mlađa sestra imala je lakše povrede.

Danas, se priseća kako je taj trenutak izgledao, trenutak kada je shvatio da se nešto strašno desilo. Kako je objasnio u razgovoru za "Za media", igrao se sa drugarima kada je pronašao neeksplodirani vojni materijal, ali i ostatke eksplodiranih materijala kao što su čaure i još mnogo toga što je bilo zaboravljeno. Da je tog dana poslušao majku možda do ove tragedije ne bi došlo i najverovatnije bi Miroslav svoju starost dočekao potupo zdrav.

- Vratili smo se nazad kući, ali je moja majka trebalo da ide na posao, ja sam joj rekao da idem samo na čas negde i da ću se brzo vratiti. Ona je pokušala da me spreči, govorila mi je da se vratim i da ne idem jer ona mora na posao. Ali, pošto mi je kuća bila blizu i ja sam se ipak vratio u taj šumarak i nabrao cveće - počinje Miroslav priču.

Međutim, dok je brao cveće, koje kako kaže, svake godine niče na tom mestu, u daljini je ugledao nešto što se ne viđa tako često i što mu je privuklo veliku pažnju.

Foto-ilustracija: Wikimedia/Roel Coutinho

-  Video sam jednu granatu, tromblonsku minu i puno mitraljeskih neispaljenih metaka. Sve sam to pokupio i na licu mesta sam odvojio detonator od te granate, ne znam ni sam kako sam to uspeo. Odneo sam kući detonator i hteo sam da ga aktiviram na stolu. Međutim on je pao dole i to između poda, pošto je bio brodski pod. Uzeo sam nož i čekić i udario ga, onda je i eksplodiorao - nastavlja Miroslav priču opisujući sve do detalja.

Sa njim u prostoriji bila je i njegova mlađa sestra, ali na svu sreću ona je prošla bez težih posledica.

- Moja sestrica je bila sa druge strane stola, a kada je to eksplodiralo ona je pala u hodnik jer su bila vrata otvorena. Hvala bogu nije bila povređena. Ja sam u tom momentu video da mi se nešto strašno dogodilo.

Tada petnaestogodišnjak od šoka nije bio svestan šta se tačno desilo, a kada je otišao u kupatilo imao je šta i da vidi.

- Obrisao sam krv sa očiju i lica, kada sam se pogledao u ogledalo gledao sam samo kroz desno oko. Video sam svoje lice, tekla je krv. Krv je išla kao na prskalicu. Sav sam bio prekriven krvlju - objašnjava Miroslav.

Miroslav je već godinama član Saveza slepih i slabovidih 

Godinama unazad Miroslav vodi Savez slepih i slabovidih koji broji blizu 500 članova i trudi se da edukuje mlade. Kada se priseća nesreće u kojoj je izgubio vid kaže da nije bio svestan da će sve tako da se desi. Pošto nije imao nikakvu obuku, nije mnogo znao o opasnostima. Njegova generacija, kaže, gledala je partizanske filmove i znala samo kako izgleda pucnjava na filmskom platnu.

- Moj savet je da ne diraju. Da obaveste najbližeg policajca, jer to ne sme da se dira jer je to fatalno - zaključuje on.

Lično iskustvo o fatalnoj igri sa neeksplodiranim minsko-ekslozivnim sredstvima još jedan je način da pored svih prethodnih napomena o tome kako da se ponašamo u slučaju da pronađeno eksplozivnu napravu apelujemo na građane da bez odugovlačenja o pronalasku bombe obaveste policiju, koja će dalje stupiti u kontakt sa specijalnim timovima.

Na prostorima gde postoje neposredni dokazi o postojanju ekslozivnih ostataka rata, kao što su površine bombardovane 1999. godine kasetnim bombama, lokacije zagađene velikim avio-bombama ili lokacije na kojima su vođena intenzivna borbena dejstva tokom proteklih ratova nadležne službe Republike Srbije organizuju čišćenje tih lokacija.

Eksplozivnih ostataka rata i dalje ima na prostoru Srbije

Na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga u prethodnih pet godina specijalistički timovi Sektora za vanredne situacije intervenisali su 21 put na 42 lokacije, a uklonjeno je i uništeno 127 komada različitih eksplozivnih ostataka rata (EOR).

Granate koje su pronađene 8. februara 2023. godine u Zaječaru, u ulici Pere Radovanovića, ostavljene su kraj kontejnera, u džaku i dodatno prekrivene starom jaknom. Stanovnici obližnje zgrade nisu ni sumnjali šta bi moglo da se krije u gomili koju je neko istovario nedaleko od njihovih stanova. Granate su pronašli radnici zaduženi za izvoženje smeća, a tek kada je sve dojavljeno policiji koja je došla na lice mesta, stanari okolnih zgrada postali su svesni potencijalne opasnosti kojoj su bili izloženi.

Nedaleko od kontejnera kraj koga su pronađene granate, osim stambene zgrade je i dečje igralište, tako da nikome u ovom delu grada nije bilo svejedno što se neko usudio da mine ostavi tik kraj njihovog doma i najmilijih. O pronađenim minsko-eksplozivnim sredstvima novinari "Zamedije" razgovarali su i sa ljudima iz ovog kraja.

Odmah obavestiti policiju

Građani najčešće pronalaze eksplozivne ostatke rata prilikom poljoprivrednih i građevinskih radova, prilikom boravka u prirodi i drugih redovnih aktivnosti. U slučaju pronalaska sumnjivog predmeta za koji se sumnja da može biti neko eksplozivno sredstvo građani treba da preduzmu mere da se sredstvo obeleži i obezbedi priručnim sredstvima i odmah da obaveste nadležnu policijsku upravu (PU) čiji forenzičari izlaze na lice mesta i vrše obradu mesta pronalaska i obeležavanje.

Sve aktivnosti specijalističkog tima kada se vrše poslovi uklanjanja, transporta i uništavanja EOR se rade uz fizičko obezbeđenje nadležne policijske uprave, medicinsko obezbeđenje ekipe hitne medicinske pomoći i protivpožarno obezbeđenje ekipe vatrogasno-spasilačke jedinice.

Nemojte dirati sumnjiv predmet

Građani nikako ne smeju da diraju, udaraju, tresu, pomeraju, izlažu otvorenom plamenu ili toploti, odnosno ne smeju da uznemiravaju EOR na bilo koji način, jer može doći do neželjenog aktiviranja (eksplozije) i u tom slučaju bi bili ugroženi životi svih lica koja se nalaze u neposrednoj blizini EOR.

EOR se mogu pronaći na celoj teritoriji Republike Srbije. Na nekim područjima kao što je Srem ili delovi Beograda i Kragujevca, kao i na drugim mestima gde su se vodile velike borbe, frekvencija pronalazaka je veća. Pronalaze se sredstva iz različitih perioda XX veka, iz Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, građanskih sukoba 90-tih, pa sve do NATO bombardovanja 1999. godine. Takođe, EOR su različitog porekla, veličine i konstrukcije – od ručnih bombi, preko minobacačkih mina, artiljerijskih projektila, kasetne municije, pa sve do avionskih bombi velike mase.

Prema pravilu, protokom vremena njihova osetljivost opada i do sada u praksi nije se desilo da se aktiviraju “sama od sebe”, ali je potrebno preduzeti sve mere predostrožnosti kad se ova sredstva pronađu, jer je ipak njihova osnovna funkcija da eksplodiraju.

(Telegraf.rs/Za media)