Zoran iz Srbije (61) krenuo je na put kroz Afriku samo biciklom: Ima jedan cilj i od njega ne odustaje!

Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Telegraf

Ponosni Boranin, veb dizajner i ljubitelj vožnje na dva točka, Zoran Stanković, gazi sedmom decenijom, a avanturistički duh ne gubi ni u ovim godinama.

Danas, 30. septembra, Stanković je krenuo je put Afrike, a prava avantura počinje tek kad sleti na afričko tlo i domogne se svog bicikla.

Plan je da za 3 meseca pređe preko 6.000 kilometara vozeći se po divljim putevima Afrike samo na dva točka, a cilj je da upozna kontinent i njegov narod i običaje na pravi način.

O svemu tome govorio je pred našim kamerama:

- Plan je da idem kroz Afriku biciklom. Obići ću minimum 5 zemalja, ako bude mogućnosti možda i više. Okviran plan je da putovanje traje oko 3 meseca i 6.000 kilometara, ali sve zavisi od situacije u Africi, da li tamo ima sukoba, jer su tamo sukobi česti.

Kako ističe Stanković, on nije sportski vozač, već putnik na biciklu.

- Malo sam u godinama, ali ja nisam sportski biciklista, ja sam putnik na biciklu. Nisam ni turista, mene ne zanima da vidim nešto posebno i da se vratim, mene zanimaju ljudi koji tamo žive, njihovi običaji. Ideja je da spavam po plemenima što je češće moguće. Uspostavio sam dosta kontakata sa biciklistima. Prvo iz Kenije, pa će mi oni dati kontakte sa biciklistima iz Tanzanije, jer je to sledeća zemlja gde idem. Pa onda Zambija, Zimbabve, Malavi, pa Mozambik na kraju do Maputa. Iz Maputa se vraćam za Beograd. To je generalni plan, ali sve zavisi od situacije. U Africi nikad nisam bio, pa ne znam šta me čeka, ali imam iskustva sa dugim biciklističkim etapama. Prošle godine sam vozio do Lisabona i nazad, to je oko 8.500 kilometara, a ova tura ima oko 6.000. Sad, naravno, velike su civilizacijske razlike između Afrike i Evrope. Saobraćajna struktura je na mnogo nižem nivou u Africi. Šta me tamo čeka, ne znam, ali se baš radujem tom putu.

  • Zašto baš Afrika?

- Znate li neki zanimljiviji kontinent od Afrike? Kolevka čovečanstva, najteža, najsiromašnija na svetu, ali i najzanimljivija. Postojale su još neke druge ideje, da obiđem prvo Kinu, pa Afriku na kraju, ali je ipak ispalo ovako. Sad ću obići istočnu Afriku, pa ću naredne godine, ako me zdravlje posluži, zapadnu Afriku, pa ćemo za dalje videti

  • Ko će vam biti od pomoći tokom ovog putovanja?

- Uglavnom na Fejsbuku sam našao bicikliste, a druga velika pomoć mi je rotari klub iz Pančeva. Ja nisam član, ali poznajem jednog čoveka koji jeste. Oni imaju vrlo raširenu mrežu po Africi. Poslali su im dopis i rekli su im: "Ako čoveku bude bilo šta zatrebalo, smeštaj, zdravstveni problemi... Molim vas, pomozite mu". Oni su, ako sam dobro razumeo, takva ekipa da ne bi trebalo da bude problema.

  • Čega se plašite?

- Onog trenutka kad sednem na bicikl, više se ne plašim ničega.

  • Kako je porodica reagovala kada ste im saopštili svoju odluku?

- Najviše brine ćerka, a najviše se raduje unuka. Rekla mi je da joj donesem list baobaba za herbarijum. Pa kaže, ako nastavnik biologije pogodi od čega je list, onda svaka mu čast. A ako ne pogodi, onda da ima peticu do kraja godine, da je ne pita nikad ništa (smeh).

Zoran ističe da će biti istrajan u svojoj odluci i da odustajanje nije opcija.

- Ne odustajem. Dok poslednji dinar ne potrošim, ja sam u Africi.

(Telegraf.rs)