U udžbeniku iz istorije umesto Hitlera stavili sliku Čarlija Čaplina, izdavač za Telegraf: Postoji razlog...

M. L.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Da li je Adolf Hitler, nacistički diktator kojeg svet pamti kao jednog od najvećih, ako ne i najvećeg zločinca, lik kojeg treba da skrivamo od naše dece? Ili baš supotno?

Ovo pitanje nameće se nakon što je u udžbeniku iz istorije za osmi razred lik Hitlera u jednoj lekciji predstavljen fotografijom legendarnog glumca Čarlija Čaplina. Zapravo, u udžbeniku je ilustrovana scena iz filma „Veliki diktator“, u kom je Čaplin tumačio lik Adolfa Hitlera.

A lekcija se zove "Evropa svet i srpski narod u jugoslovenskoj državi između dva svetska rata".

Izdavač užbenika je "Bigz" i za Telegraf tvrde da nije u pitanju nikakva greška. Naprotiv. Ovo smatraju boljim izborom za petnaestogodišnjake.

- Na strani 28/29. uopšte se ne nalazi "lekcija" o Adolfu Hitleru. U pitanju je uvodna dvostranica u poglavlje koje sadrži deset lekcija, sa kratkim tekstom i četiri slike koje ilustruju gradivo koje se obrađuje u poglavlju. Jedna od njih je i fotografija iz kultnog filma Veliki diktator, koji predstavlja satiričnu kritiku nacističkog vođe. U lekciji o nacizmu nalazi se fotografija Hitlera sa detaljnim objašnjenjem ko je i šta je bio Adolf Hitler. Dakle, potpuno je netačna tvrdnja da je "Hitlerova slika zamenjena Čaplinovom u lekciji o Hitleru" - tvrde oni.

Kako dalje navode, niko iole stručan ne bi stavio fotografiju Hitlera kao opisnu na uvodnu stranicu, jer bi to bila indirektna afirmacija nacističkog vođe. Čaplinov film je remek-delo filmske umetnosti i snažna umetnička kritika nacizma i sasvim je primereno da se fotografija iz tog filma nađe na uvodnici koja opisuje istorijsku epohu o kojoj se radi, zaključuju dalje.

- Dakle, ne postoji nikakva „greška”, „zamena Hitlera Čaplinom”, „kontroverza”, „podmukla namera” i slično. Da je tako nešto postojalo, stručna komisija Ministarstva prosvete koja je odobrila udžbenik 2021. godine bi to primetila. Isto bi učinili i nastavnici istorije koji već treću godinu koriste ovaj udžbenik u nastavi. U pitanju je samo krajnje površno čitanje dve strane u udžbeniku, radi stvaranja jeftinog senzacionalizma.

(Telegraf.rs)