U Nišu veliki odziv za preventivne stomatološke preglede! Direktor Doma zdravlja: Ljudi su shvatili značaj

E. S.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Ustupljene fotografije

Za preventivne stomatološke preglede u Nišu vlada veliko interesovanje, te je u prvih sat i po vremena došlo više od 60 građana.

Direktor Doma zdravlja Niš, prof.dr Milorad Jerkan za Telegraf.rs kaže da je prezadovoljan, da sve funkcioniše u najboljem redu i da mu je drago što su građani prepoznali značaj i stomatoloških pregleda.

-Pune su čekaonice, stomatolozi rade punom parom... Bilo je  7 dece, 3 trudnice... Građani su ozbiljno shvatili prevenciju i zdravlje zuba i to me posebno raduje. Ako želimo zdravu naciju, preventivni pregledi su od velikog značaja, pohvalio bih sve dosadašnje akcije Ministarstva zdravlja i ministra Zlatibora Lončara, kaže profesor Jerkan.

Foto: Ustupljene fotografije

Podsetimo, DZ Niš, uz podršku Ministarstva zdravlja sa preventivnim pregledima počeo je pre nekoliko godina, kada su građani još tada pokazali veliko interesovanje.

Foto: Ustupljene fotografije

DZ Niš obišao je i savetnik u Ministarstvu zdravlja prof.dr Zoran Radovanović.

Podsetimo, u terminu od 8 do 17 časova, u zdravstvenim ustanovama će se obavljati besplatni stomatoloških pregledi, i to za trudnice, porodilje (do godina dana), starije od 65 godina i decu, odnosno mlade do 18 godina, odnosno studente do 26 godina.

Navedenim kategorijama građana biće obavljen stomatoloških pregled, a po potrebi i intervencije, odnosno popravka, vađenje ili lečenje zuba, navode u Ministarstvu zdravlja.

Prevencija je osnov zdravlja

Specijalista dečje i preventivne stomatologije u Domu zdravlja Zvezdara Daniela Jokić istakla je značaj prevencije i zdravlja zuba, posebno naglasivši da porodilje i trudnice treba da iskontrolišu zdravlje zuba.

Ona je rekla za Tanjug da se danas obavljaju besplatni preventivni stomatološki pregledi u Domu zdravlja Zvezdara od 08.00 do 17.00 časova, a iz ove zdravstvene ustanove saopštavaju da je i ovog puta akcenat na prevenciji.

"Danas obavljamo preglede kontrole zdravlja zuba, koji pripadaju ovoj redovnoj akciji preventivnih pregleda u organizaciji Ministarstva zdravlja. Nema redova niti gužvi, radimo tendenciozno i studiozno", izjavila je Jokićeva.

Ovom prilikom, pozvala je žene, trudnice, porodilje, starije od 65 godina i decu, odnosno mlade do 18 godina, kao i studente do 26 godina da iskoriste ovu akciju, da iskontrolišu svoje zube i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Navedenim kategorijama građana biće obavljen stomatoloških pregled, a po potrebi i intervencije, odnosno popravka, vađenje ili lečenje zuba.

"Preventiva je osnov zdravlja. U okviru ovih stomatoloških pregleda, vršimo motivaciju i obuku pacijenata o pravilnom održavanju oralne higijene i podsećamo ih na važnost oralnog zdravlja koja je zaista nemerljiva", ukazala je ona.

Penzionerka Grujić Slavica rekla je da je na besplatan preventivni pregled u DZ "Zvezdara" došla jer ju je celu noć boleo zub.

"Odmah su mi uradili preventivni pregled, dobila sam anesteziju kako bi mi izvadili zub. Ništa bolje nisam mogla da uradim nego što sam danas došla ovde i rešila problem", poručila je ona.

Mirko Njagulov naveo je da je na pregled čekao samo pet minuta.

"Akcija je kvalitetno osmišljena jer se u kratkom roku obavi veliki broj pregleda. Došao sam da prekontrolišem zube, a doktor mi je rekao da nemam nikakvih problema. Imam samo jedan oboleo zub, ali su mi preporučili da ovde dođem kako bi mi popravili zub", kazao je penzioner.

Dodao je da mu je predloženo kako da reši problem koji ima sa donjom vilicom, kao i da su mu već zakazali kako bi problem što pre bio otklonjen.

"Veoma sam zadovoljan kvalitetnom uslugom i brzinom", istakao je on.

(Telegraf.rs)