Gašić otkrio spomen-bistu Đorđu Mihailoviću: Danas obeležavanje 106. godišnjice proboja Solunskog fronta

K. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane Bratislav Gašić, sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanjom Starovićem, otkrio je danas spomen-bistu Đorđu Mihailoviću ispred njegove kuće u okviru Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu, na državnoj komemorativnoj svečanosti povodom 106. godišnjice proboja Solunskog fronta.

Tom prilikom, u pratnji pukovnika Gorana Nestorovića i pukovnika Dejana Stanišića, ministar Gašić položio je vence na Srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku i na grob Đorđu Mihailoviću, dugogodišnjem čuvaru Srpskog vojničkog groblja.

Ministar Gašić, u svom obraćanju, istakao je da je nešto više od godinu dana proteklo od kada se duša Đorđa Mihailovića, našeg čika Đorđa, preselila u Carstvo nebesko, među besmrtne čete srpskih junaka sa Solunskog fronta.

- Ovde, na Zejtinliku, duže od pola veka, čika Đorđe je brižno čuvao Srpsko vojničko groblje negujući uspomene na žrtve najsvetlije naše istorije, dok i sam nije postao njena živa slika. U njegovoj pojavi i glasu videli smo i čuli pradedove pale za ideal slobode naše jedine otadžbine. Kroz njega su nam se obraćali oni koji ne dočekaše da ponovo proslave svoju krsnu slavu na svome ognjištu. U tim smo rečima mogli čuti i pouku i opomenu da je sloboda Srbije ideal od koga se ne sme odustati nikad i ni po koju cenu - istakao je ministar Gašić.

Prema njegovim rečima, svaka žrtva ovde pokopana zakletva je i jemstvo pred Gospodom da se u ime Njegovo svoja zemlja mora braniti časno i kao slavska ikona dostojno u ruke predati naslednicima našim.

- Danas smo se okupili na mestu gde počiva Đorđe Mihailović da odamo počast njemu i njegovom delu i da se poklonimo senima gotovo 7.500 naših predaka čiji zemni ostaci počivaju na Zejtinliku. Mi se danas podsećamo da ono što jesmo i što imamo nije sa nama poslato, već se za to stradalo i ginulo - poručio je ministar odbrane.

Kako je naglasio, čika Đorđe je sebi za života podigao najveći spomenik.

- Decenijskim tihim i strpljivim radom on je u monumentalni mozaik uspomene na div-junake sa Solunskog fronta ugradio samoga sebe. A mi ćemo se, kao zahvalni savremenici i potomci, u skromnosti ovozemaljskog izraza, spomenikom koji danas otkrivamo pokloniti njegovom delu i njegovoj žrtvi. Neka Gospod dušu njegovu nastani tamo gde pravednici počivaju! Neka je večni pokoj solunskim junacima! Živela Srbija – rekao je ministar Gašić.

Ministar odbrane upisao je u spomen-knjigu na Srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku sledeće - Smrti, oni koje si porazila živeće ovenčani večnom slavom. Živela Srbija i naša slavna istorija!

Govoreći o proboju Solunskog fronta 1918. godine, ministar Starović, koji je predvodio državnu komemorativnu svečanost, rekao je da je on uslovio oslobođenje Kraljevine Srbije i doveo do okončanja Prvog svetskog rata te je s pravom zlatnim slovima upisan u istoriji, kako srpskog naroda, tako i čitave Evrope.

- Period od 1914. do 1918. godine ostao je u nas Srba upamćen kao vreme velikog stradanja, ali isto tako i kao vreme najvećeg herojstva i neprolazne slave. Znamenite pobede srpskog oružja dale su važan doprinos odlučujućoj pobedi Antantinih saveznika. Svoje herojstvo srpski vojnik je čitavom svetu prikazao na Ceru, Kolubari, Kajmakčalanu, na Solunskom frontu i svim drugim mestima na kojima su srpski gorostasi ostavili svoje grobove kao večnu uspomenu na njihovo junaštvo i mučeništvo. Njihova hrabrost i rodoljublje nas sve nadahnjuje i predstavlja neiscrpan izvor nacionalnog ponosa - rekao je ministar Starović.

Srpska vojska probila je deo Solunskog fronta na Kajmakčalanu 15. septembra 1918. godine i time otpočela završne borbe za oslobođenje Srbije u Prvom svetskom ratu. Proboj Solunskog fronta smatra se najznačajnijim vojnim uspehom Srbije u tom ratu.

(Telegraf.rs)