Macura na izložbi "Poklon sa značenjem": Podrška ženama koje čuvaju tradiciju i stare zanate

K. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Dejan Stanković

Ministarka bez portfelja Tatjana Macura, zadužena za koordinaciju aktivnosti iz oblasti rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena, sa svojim timom prisustvovala je svečanom otvaranju završne izložbe "Poklon sa značenjem" u Sremskoj Mitrovici, u galeriji "Lazar Vozarević", u organizaciji NALED-a i Etno mreže Srbije.

Ovom prilikom, ministarka je istakla značaj podrške tradicionalnim rukotvorinama i lokalnim zanatlijama, naglašavajući ulogu ovog projekta u očuvanju kulturne baštine i jačanju ekonomske samostalnosti žena.

- Izuzetno mi je drago što prisustvujem ovako važnom događaju koji ima višestruku vrednost za našu zajednicu, od očuvanja tradicije do podrške lokalnim preduzetnicama i zanatlijama. Etno mreža i "BH crafts", kroz svoje aktivnosti, uspešno spajaju kulturu, ekonomiju i društvenu odgovornost i pokazuje koliko je važno ulagati u lokalne inicijative koje promovišu zajedništvo i održivi razvoj - izjavila je Macura.

Ministarka je pohvalila napore NALED-a, Evropske unije, ambasade Velike Britanije u Srbiji i Grada Sremska Mitrovica za podršku koju pružaju ovim važnim organizacijama, koje ne samo da promovišu našu zajedničku kulturnu baštinu, već i aktivno doprinose ekonomskom osnaživanju žena, stvarajući prilike za plasman rukotvorina na domaćem i međunarodnom tržištu. Izložba „Poklon sa značenjem” daje priliku svim posetiocima da istraže i upoznaju bogatu tradiciju Srbije i BiH kroz lokalne rukotvorine, vezeve, tkanja i suvenire.

Na događaju su prisustvovali domaćin, gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskih misija, što dodatno potvrđuje značaj ovakvih inicijativa na globalnom nivou.

(Telegraf.rs)