U ovom delu Srbije moguć sneg: Temperatura pada i za 20 stepeni

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: B. Ilić

Vikend pred nama doneće drastičnu promenu vremena. Današnji dan doneo je Srbiji tropski toplo vreme, uz temperature i do 33°C. Prosek maksimalne temperature za ovo doba godine je od 20 do 24°C, što su vrednosti i za 10 stepeni više od napomenutog proseka.

Foto: meteociel

Srbija je danas među najtoplijim predelima u Evropi.

Foto: Meteociel

Veoma toplo biće i u subotu, uz temperature i do 30-32°C.

Hladni front već sredinom dana doneće zahlađenje i kišu sa pljuskovima i grmljavinom severozapadnim predelima Srbije, uz drastičan pad temperature vazduha.

Foto: sat24

Maksimalna temperatura na severozapadu Bačke neće preći 20-22°C.

Kako će dolazak fronta biti iznad veoma tople podloge, biće uslova da atmosfera veoma burno odreaguje i stovori i snažne grmljavinske oluje, jer će se topla vazdušna masa ispred hladnog fronta veoma naglo uzdizati, hladiti i podvlačiti u vidu klina.

Pred kraj dana i tokom večeri hladni front širiće se i prema ostalim predelima Srbije i na svom putu donositi jaču promenu vremena sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje vetra na jak severozapadni, a i temperatura će biti u drastičnom padu.

U nedelju će biti pravo jesenje vreme. Očekuje se oblačno i osetno hladnije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, ali će oblačni sistem sa padavinama se brzo premeštati dalje na istok zajedno sa hladnim frontom.

Uslediće drastičan pad temperature vaduha.

Maksimalna temperatura biće od 13 do 17 stepeni, na istoku Srbije do 22°C.

U mnogim predelima zapadne i centralne Srbije temperatura tokom većeg dela dana biće 13-14 stepeni.

Na višim planinama zapadne i jugozapadne Srbije kiša će ponegde preći u sneg, uglavnom iznad 1500 metara nadmorske visine.

Početkom sledeće sedmice biće prohladno, uz prestanak padavina, a očekuje se i stabilizacija vremena.

Kako nas u narednom periodu očekuju burne vremenske prilike, potrebno je redovno pratiti državne i nadležne službe i ponašati se u skladu sa vremenom i sa njihovim preporukama.

(Telegraf.rs)