Gde kupiti investiciono zlato u Srbiji - stručnjaci upozoravaju na zamke trgovaca

A. V.
Vreme čitanja: oko 6 min.

Kupovina investicionog zlata u Srbiji postala je popularan način očuvanja vrednosti imovine, naročito u vremenima ekonomske neizvesnosti

Foto: Pixabay

Ipak, u svetu trgovine plemenitim metalima, nisu svi trgovci pouzdani, a postoje mnoge zamke na koje kupci mogu naići.

Stručnjaci iz Zlatnog Standarda upozoravaju na prevare i manipulacije na tržištu investicionog zlata, zbog čega se preporučuje pažljiv izbor prodavca. Zlatni Standard nudi LBMA sertifikovano investiciono zlato i ime je koje se izdvaja na tržištu Srbije kao pouzdana kompanija za kupovinu i ulaganje u investiciono zlato. S obzirom da je tržište investicionog zlata podložno različitim zloupotrebama, informišite se koje su to najčešće prevare i kako se možete zaštititi od njih.

Ulaganje u zlato kroz "štedne planove"

Jedna od najčešćih ponuda na tržištu su "štedni planovi". Na prvi pogled, ova opcija deluje privlačno – mesečne uplate i postupno sticanje zlata. Međutim, realnost je mnogo drugačija. Kupci često ne postaju vlasnici zlata odmah, već tek nakon što isplate celokupnu sumu.

Jedan gram zlata često je značajno precenjen u ovim planovima, a realna vrednost ulaganja dolazi u pitanje zbog visokih marži - često i do 20% iznad berzanske cene. Često trgovci favorizuju najmanje apoene, poput pločica od 1 grama, koje su najskuplje po gramu zlata.

Cena zlata može se obračunavati po mesečnim uplatama, ali trgovci često ne pružaju jasne podatke o tome kako se ta cena obračunava i na osnovu koje referentne tačke, što omogućava manipulacije cenama. Zlatni Standard posluje sa maksimalnom transparentnošću, pružajući svojim klijentima tačne i ažurirane informacije o cenama i uslovima kupovine.

Manipulacije sa sefovima i čuvanjem fizičkog zlata

Trgovci zlatom često tvrde da je zlato smešteno u njihovim sefovima, što je pravno problematično, jer zakoni Srbije jasno propisuju da samo banke imaju pravo da nude usluge sefova.

Jedna od glavnih prednosti koju Zlatni Standard nudi jeste da nakon kupovine, zlato nije vezano za njihov sistem. Bilo da se odlučite za ulaganje u investicione zlatne poluge ili dukate, imate slobodu da zlato čuvate gde god želite, u bankovnim sefovima ili kod kuće, što vam pruža potpunu kontrolu nad imovinom.

Dugoročni ugovori sa roditeljima maloletnih lica i starijim osobama

Jedna od najkontroverznijih praksi kada su u pitanju "štedni planovi" su dugoročni ugovori koji se sklapaju sa roditeljima maloletnih lica. Ovi ugovori predviđaju uplate minimalnih mesečnih iznosa, često od oko 5.000 dinara, sve do punoletstva deteta. Takođe, ugovori sa starijim osobama predviđaju konverziju mesečnih uplata u zlato, ali često nema jasnoće o tome kako se ta konverzija obavlja i gde se fizičko zlato zapravo nalazi.

Izlazak iz štednog plana često nosi sa sobom skrivena pravila i naknade. Kupci nisu uvek svesni dodatnih troškova. U ugovorima sa bankama, naplaćivanje ležarine za skladištenje investicionog zlata je izričito zabranjeno. Pored toga, postoji mogućnost da trgovac zadrži pravo da isplati zlato u većim apoenima od 5 ili 10 grama, što dodatno otežava izlazak iz na način koji bi bio povoljan za kupca.

Foto: Pixabay

Visoke marže i nerealne cene "investicionih paketa"

Jedna od najnovijih taktika koje trgovci zlatom koriste na srpskom tržištu su takozvani "investicioni paketi". Ovi paketi kombinuju različite proizvode kao što su zlatne pločice, poluge ili dukati različitih težinskih apoena, predstavljajući ih kao raznovrsnu i visoko likvidnu investiciju. Umesto da olakšaju raspolaganje zlatom, ovi paketi zapravo otežavaju prodaju i smanjuju šansu za postizanje povoljne cene.

Prava svrha ovih paketa nije pogodnost za kupca, već prilagođavanje ponude budžetu kupca uz prikrivanje visoke marže. Ove marže često znatno premašuju stvarnu tržišnu vrednost zlata, čineći da kupci plate daleko više nego što zlato zaista vredi na tržištu. Kupac može biti zavaravan uverenjem da kupuje raznovrsnu imovinu, ali u stvarnosti teško može povratiti uloženi novac zbog previsoke cene.

Nerealna obećanja

Ako naiđete na tvrdnje da je ulaganje u zlato "garantovano" i da će vam doneti visoke prinose, budite oprezni. Takva obećanja često su znak da imate posla sa trgovcem koji koristi obmanjujuće taktike kako bi vas privoleo na ulaganje po visokim cenama.

Zlato, kao i svaka druga investicija, podložno je tržišnim fluktuacijama. Da bi znali kako se zaštititi od prevara prilikom ulaganja u zlato morate znati da, iako zlato može biti stabilno u periodima ekonomske nesigurnosti, ne postoji garancija sigurnog prinosa.

Manipulacija valutama

Jedna od čestih taktika koju trgovci koriste je manipulacija valutama. Možete naići na cene investicionog zlata koje su prikazane u evrima, dok je u stvari kupovina i prodaja obavezna u dinarima. To vas može dovesti u situaciju da konvertujete evre u dinare po nepovoljnom kursu koji utvrđuje trgovac. U Srbiji je jedino zakonito plaćanje investicionog zlata u dinarima i zato obratite pažnju ako su cene zlata iskazane u drugoj valuti.

Numizmatičke vrednosti dukata

Numizmatičke premije odnose se na dodatne troškove koji se dodaju ceni dukata ili novčića izvan njihove osnovne vrednosti kao dragocenog metala. Ove premije nastaju zbog dodatne vrednosti koju numizmatički predmeti mogu imati zbog svog istorijskog značaja, retkosti ili estetskih karakteristika.

Osim visoke marže za ovakve predmete koja može biti između 20% i 35%, još jedan problem može biti teži pronalazak kupca koji je spreman da plati traženu cenu za ovaj predmet. Zlatni Standard posluje sa hartijama od vrednosti gde su provizije niže i ne bavi se prodajom dukata ili novčića sa numizmatičkom vrednošću.

Poređenje zlata iz različitih zemalja

Neki trgovci promovišu mit da je švajcarsko ili tursko zlato superiornije od zlata iz drugih zemalja.

Međutim, investiciono zlato sa LBMA sertifikacijom iz bilo koje zemlje ima istu čistoću (99,99% ili 24 karata). Razlike u cenama često su rezultat manipulacije trgovaca koji opravdavaju više cene.

Prodaja dukata sa likovima svetaca

Dukati sa likovima svetaca su zlatni ili srebrni novčići koji prikazuju poznate verske figure. Ovi dukati mogu biti prodavani po cenama koje su više od 50% od trenutne cene čistog zlata. Razlika u ceni je često mnogo veća nego što bi trebala biti u odnosu na gram investicionog zlata najviše finoće. Takođe ovi dukati mogu biti napravljeni sa manjim sadržajem zlata ili su izrađeni od legura koje nisu čisto zlato.

Kako se zaštititi od prevara i obmana?

Zaštita od prevara prilikom kupovine investicionog zlata započinje izborom pouzdanog prodavca. Takođe, investitori moraju obratiti pažnju i na određene faktore prilikom donošenja odluke.

  • Kupac mora imati jasne informacije o ceni zlata, načinima kupovine i svim eventualnim troškovima. Prodavac mora da posluje sa maksimalnom transparentnošću i pruža svojim klijentima tačne i ažurirane informacije.
  • Kupovina zlata od ovlašćenih prodavaca koji garantuju sertifikovano poreklo zlata smanjuje rizik od prevara. Zlatni Standard sarađuje samo sa renomiranim proizvođačima i nudi isključivo sertifikovane proizvode, garantujući maksimalnu sigurnost i kvalitet.
  • Obavezno se edukujte o različitim vrstama investicionog zlata, njihovim karakteristikama i tržišnim uslovima. Ako vam se nude "investicioni paketi", proučite svaki deo paketa posebno i izbegavajte kupovinu paketa sa visokim maržama. Informišite se o stvarnoj čistoći i sadržaju zlata u dukatima i novčićima.

Kupovina investicionog zlata u Srbiji može biti složen i izazovan proces, posebno u svetlu brojnih zamki koje trgovci mogu postaviti. Iako zlato može biti vredna investicija, važno je pristupiti ovom procesu s velikom pažnjom i informisanošću. Kada kupujete investiciono zlato odlučite se za sigurne prodavce i trgovce, kao što je Zlatni Standard, oni nude transparentne uslove kupovine kao i potrebne sertifikate koji dokazuju autentičost investicionog zlata.

(Telegraf.rs/PR)