Romska zajednica u Bačkoj: Tradicija, izazovi i koraci ka boljoj budućnosti

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: A.N.

Broj Roma u Bačkoj Topoli i okolini raste, ali obrazovni i ekonomski izazovi ostaju veliki.

Romska zajednica u Bačkoj, uključujući opštinu Bačka Topola, ima dugu istoriju, ali i mnoge izazove s kojima se suočava u savremenom društvu. Prema popisu stanovništva, u Vojvodini živi oko 52.000 Roma, iako se pretpostavlja da je taj broj znatno veći zbog činjenice da mnogi ne prijavljuju svoju nacionalnu pripadnost. U opštini Bačka Topola, Romi predstavljaju značajan deo stanovništva, a njihov doprinos lokalnoj zajednici je neosporan, navela je Jelena Milovanović, članica udruženja "Romsko-srpsko prijateljstvo" iz Subotice.

Tradicionalno, Romi su se u ovom regionu bavili zanatima i trgovinom, ali danas se veliki broj njih suočava sa ekonomskim teškoćama. Neformalno prikupljanje sekundarnih sirovina postalo je jedno od glavnih zanimanja za mnoge Rome u Bačkoj Topoli i šire. Iako postoje programi za ekonomsko osnaživanje, visoka nezaposlenost i dalje ostaje problem, posebno u ruralnim delovima.

Kako kaže, Marko Todorov student iz Bačke Topole, obrazovanje ostaje jedno od ključnih pitanja za romsku zajednicu. Iako sve više romske dece u Bačkoj Topoli započinje osnovnu školu, stopa ranog napuštanja škole je i dalje visoka. Međutim, uz pomoć pedagoških asistenata i stipendijskih programa, situacija se polako menja.

Na polju kulture, Petar Nikolić kaže da Romi u Bačkoj Topoli neguju bogatu muzičku tradiciju, a romske muzičke grupe često nastupaju na lokalnim manifestacijama. Romski muzičari su priznati i cenjeni, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, čime doprinose očuvanju i promociji romske kulture.

Uprkos izazovima, napori lokalnih i nevladinih organizacija pomažu u podizanju kvaliteta života Roma u Bačkoj Topoli. Projekti usmereni na inkluziju, obrazovanje i zapošljavanje stvaraju mogućnosti za bolju budućnost romske zajednice u ovom delu Bačke.

(Telegraf.rs)