Popović: Pooštrene kazne za nasilje u porodici, predviđena i zaštita prosvetara

Đ. Đ.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Ministarstvo pravde

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da su pooštrene kazne za krivična dela nasilja u porodici i da njeno ministrarstvo izuzetno odgovorno radi na pooštravanju krivičnih sankcija da bi one odvratile buduće izvršioce krivičnih dela, posebno u toj oblasti.

Odgovarajući poslanici Narodnog pokreta Srbije Slavici Radovanović na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta, Popović je rekla da je upravo na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića predviđeno poštravanje kazne u odnosu na krivična dela nasilja u porodici.

"Za osnovni oblik krivičnog dela nasilja u porodici predloženo je se poštre i propišu kazne zatvora u rasponu od šest meseci do pet godina, umesto kazne zatvora od tri meseca do tri godine koja je sada propisana.

Predloženo je poštravanje i propisivanje kazne zatvora u rasponu od jedne do 10 godina za krivično delo nasilja u porodici koje je izvršeno korišćenjem oružja, opasnog oruđa ili drugog sredstva koje je podobno da telo teško povredi, dok je sada propisana kazna u rasponu od šest meseci do pet godina", navela je ministarka.

Kako je rekla, opozicija pokušava da dezavuiše građane Srbije tvrdnjama da vlada Srbije ne radi ništa.

"Kao što je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić učinila pre nedelju dana obraćajući se prosvetarima i predlažući ingeniozni predlog, a to je izmena KZ-a u tom smislu propiše kazna zatvora za napad na zaposlenog u prosveti. Pre toga smo i predsednik vlade i ja više puta bili na sastancima sa predstavnicima sindikata i predočili da je predviđeno potpuno novo krivično delo koje će zaštititi sve zaposlene u obrazovnim ustanovama kao i njihove porodice", rekla je Popović.

Radovanović je prethodno zatražila da se povećaju izdaci za boračku invalidsku zaštitu i socijalnu zaštitu i zatražila da se u dnevni red uvrsti inicijativa Autonomnog ženskog centra da se deci koja su ostala bez majki koje su ubijene kao posledica nasilja u porodici, omogući dečiji dodatak.

Ona je istakla da država stalno priča kako joj je to važno i kako će se povećati kazne za sve one koje dignu ruku na žene, ali tvrdi da se ništa konkretno nije uradilo.

Radovanović je zamolila potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina, pošto je rekao da mu je Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom dodelila auto zaplenjen od članova organizovanog kriminala, da taj auto stavi na licitaciju, a novac dodeli deci čije su majke žrtve femicida, ili da, u suprotnom, podnese ostavku, jer, kako je rekla, ne može se voziti u vozilu iz predmeta najgoreg organizovanog kriminala, a onda se čuditi što mu je zabranjen ulazak u Ameriku.

Vulin joj je odgovorio da je najvažnije i pozadina svega što mu je zabranjen ulazak u SAD i objasnio da je Uprava za oduzetu imovinu dodelila desetine, stotine vozila raznim nevladinim organizacijama, Crvenom krstu, izviđačima, ženskim centrima i bolnicama.

"Ali pozadina svega jeste što je meni zabranjen ulazak u Ameriku, za razliku od vašeg šefa stranke, kom je to najveća čast i ponos da preko onog pašnjaka ode u Ameriku. Ja tamo na ovaj način ne želim da idem", rekao je Vulin.

Dodao je da mu je njihov visoki funkcioner rekao da znaju da nije ni ruski agent, ni kriminalac, ali da su njegovi stavovi strateški suprotstavljeni stavovima njegove vlade.

"Apsolutno tačno. Zato što su strateški stavovi njegove vlade da priznamo Kosovo, da napustimo Republiku Srpsku i da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji. Ništa od toga se neće desiti dok Aleksandar Vučić vodi Srbiju i dok sam ja u vladi Srbije", rekao je Vulin.

Poslanik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović rekao je da je njegova stranka podnela amandman kojim bi se jedan mali deo sredstava koje su predviđene kao donacije stranih vlada dale na raspolaganje lokalnim samoupravama kako bi one donosile odluke u interesu svojih građana, jer smatraju da su izdaci za nenamenska sredstva koja se upućuju lokalnim samoupravom toliko mala da lokalne samouprave ne

(Telegraf.rs/Tanjug)